Een betekenisvol jaar, zo kijken we bij Micha Nederland terug op 2023. Een jaar met mooie ontmoetingen, goede gesprekken en belangrijke inzichten. Samen met tientallen rechtzoekers ontwikkelden we behulpzame materialen organiseerden we inspirerende bijeenkomsten, waarmee we kerkleiders en kerkgangers mochten ondersteunen bij het bespreekbaar maken van (gepolariseerde) gerechtigheidsthema’s. In dit bericht delen we graag een paar hoogtepunten met je.
2023: een terugblik
Afgelopen jaar hebben we achter de schermen onze organisatie en ons netwerk opnieuw doordacht. Wie zijn we, waarom bestaan we, waar ligt onze focus en toegevoegde waarde? Ook is ons logo vernieuwd, hebben we een nieuwe slogan (‘in beweging voor gerechtigheid’) en staat sinds september onze nieuwe website online. Deze is ingericht als een platform voor kerkleiders en christenen die op zoek zijn naar diepgang en inspiratie rondom gerechtigheidsthema’s. Al met al een groot project en we zijn blij met het resultaat.
De thema’s waarover Micha Nederland zich uitspreekt zijn onderverdeeld in verschillende dossiers: armoede en eenzaamheid, de rol van de overheid, diversiteit en gelijkheid, duurzame levensstijl, eerlijke handel, een rechtvaardig voedselsysteem, noodhulp en migratie, schepping en klimaat. Ook maken we onderscheid tussen de verschillende ‘plekken’ in je leven waar je met gerechtigheid aan de slag kunt: thuis, in de kerk, op het werk en in de buurt.
Onze focus lag het afgelopen jaar op de volgende drie dossiers:
Diversiteit en gelijkheid
2023 was het herdenkingsjaar van ons slavernijverleden. In het hele land werd aandacht gevraagd voor wat er gebeurd is en hoe ons slavernijverleden nog steeds doorwerkt. Overal in het land waren initiatieven en evenementen. Bij Micha Nederland hebben we met veel liefde en tijd geprobeerd bij te dragen aan meer bewustwording onder witte christenen, onder andere door het kerkenpakket Gedeeld verleden, gedeelde toekomst te maken, bedoeld voor de kerkdienst van 2 juli 2023, in het weekend van Keti Koti.
Noodhulp en migratie
Op 15 mei 2023 verstuurden Micha Nederland en PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) de aanklacht Nooit meer buiten slapen naar het kabinet, waarin we vroegen om een einde te maken aan het afschrikbeleid richting kwetsbare vluchtelingen. Ook deden we mee aan het tentprotest in Ter Apel op 17 mei 2023, waarbij we met een groep mensen in de vrieskou kampeerden op het veldje waar de asielzoekers het jaar ervoor buiten moesten slapen.
Schepping en klimaat
Een belangrijk thema dat afgelopen jaar veel aandacht kreeg is de klimaatcrisis. De schepping wordt steeds vaker en steeds erger geconfronteerd allerlei klimaatrampen, waar ook sociaal onrecht bij komt kijken. Daarom:
- sloot Micha Nederland zich als één van de eerste christelijke organisaties aan bij de steundemonstratie naast de A12.
- voerden we naar aanleiding van onze oproep aan christelijke politici gesprekken met de klimaatminister Rob Jetten en de fracties van de ChristenUnie, het CDA en de SGP.
- brachten we in samenwerking met Schrijvers voor Gerechtigheid het album Scheppingsliederen uit (inclusief inspiratieboek en muziekboek)
- organiseerden we een klimaatviering tijdens de ‘scheppingsperiode’.
- waren we medeorganisator van GroenGelovig.
- ging de Micha Zondag op 15 oktober 2023 over klimaatrechtvaardigheid en naastenliefde en dus over de relatie tussen sociale en ecologische gerechtigheid.
- liepen we op 12 november mee in het christelijke blok van de klimaatmars.
- ontwikkelden we de Jona Jaaropleiding, die start per februari 2024. Hierbij trekken we een jaar lang op met een groep jonge leiders.
Koers 2024
We hebben in 2023 gemerkt dat steeds meer mensen zoekende zijn naar hoe we onze levensstijl kunnen veranderen. Omdat het moet, maar ook omdat we het willen. Tegelijkertijd neemt de verharding in onderlinge gesprekken toe. Dit spanningsveld is precies waar wij als Micha Nederland een rol zien voor onszelf: hoe kunnen we de ‘zachte krachten’ versterken zonder de pijnpunten van onrecht onder het tapijt te schuiven?
Bij Micha Nederland geloven we dat er achter uiteenlopende standpunten vaak dezelfde dromen en verlangens zitten – iedereen wil uiteindelijk een bloeiende toekomst. We zouden niet tegenover elkaar hoeven staan, zelfs niet als we het inhoudelijk met elkaar oneens zijn. We geloven dat een oprechte zoektocht ons verder helpt dan een stellig zeker weten en dat we de kwetsbaarheid van zoekers harder nodig hebben dan de hardvochtigheid van ‘weters’.
Tegelijkertijd hoeft dit niets af te doen aan de radicaliteit van onze Bijbelse opdracht om recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van onze God. Laten we komend jaar daarom als kerk en als christenen samen zoeken naar (en elkaar inspireren voor) een rechtvaardige wereld.
Zoek je mee?