Klimaatviering 9 september: download de liturgie

klimaatviering

Wat was het bijzonder afgelopen zaterdag in de Christus Triumfatorkerk. Met ruim 400 christenen kwamen we bij elkaar, eensgezind, met hetzelfde verlangen om stil te worden, de pijnlijke waarheid te benoemen, te gedenken, te zingen, te bidden, te berouwen, te hopen en elkaar aan te vuren.

Waarom deze klimaatviering?

klimaatviering zaal bezoekers

GroeneKerken en Micha Nederland organiseerden de klimaatviering, omdat we graag wilden voorzien in de behoefte van veel christenen om samen te komen rondom het thema ‘klimaat’. We organiseerden het vooral christenen die het een brug te ver vinden om een snelweg te blokkeren, maar uiteraard waren de rebellen die naar de A12 zouden gaan ook van harte welkom.

Liturgie

Jeroen Sytsma, predikant van de Koningskerk in Zwolle, was de voorganger van deze klimaatviering. Voorafgaand aan de dienst waren verschillende liederen van The Porter’s Gate te horen. tijdens de dienst werd de muziek verzorgd door Schrijvers voor Gerechtigheid, die onder andere de nummers Dan bent U met ons en Wat hebben we gedaan zongen. Ook deelde de Droominee, een poëtische bijdrage, waarin hij onder andere zei:

‘Heb jij nog handen die goed kunnen doen? Zoals een Micha 6:8 oproept. Of zoals een Spreuken 31 vers 8 die aanmoedigt: open je mond voor hen die onmondig zijn, wees een megafoon voor hen die weerloos zijn, neem de vertrapten en hun rechten in bescherming, onderdrukten en noodlijdende in ontferming, spreek je luid uit tegen oneerlijkheid, zo buig je kromheid om tot rechtvaardigheid: klimaatrechtvaardigheid. Laten we zo keer op keer keren, het tij keren, bekeren, wederkeren zoals onze opgestane hoop, onze magen ontknoopt met de stenen erin worden weggerold, verre van hoe de schepping is bedoelt. De aarde nu is leeg en woest. Mergen en beenderen liggen er overhoop.’

We zijn samen een minuut stil geweest, we hebben gezongen en gebeden. Ben je benieuwd naar de liturgie?

‘Laten we zo keer op keer keren, het tij keren, bekeren, wederkeren zoals onze opgestane hoop.’

– Rik Zutphen
Klimaatviering seizoenen

Symboliek

Op verschillende plekken in de Christus Triumfatorkerk viel er van alles te proeven, ruiken, luisteren en lezen. Op de trap richting de kerkzaal stonden stekjes, bloemen, herfstbladeren en kaarsjes die symbool stonden voor de vier seizoenen. Op de muren hingen Bijbelteksten over de schepping, waaronder Job 12:7-8, Prediker 3:4 en Romeinen 8. Ook hing er op gekleurd papier, in de vorm van een regenboog, een deel van de songtekst van het nieuwe lied Tot ziens in de dagen van Noach van J.M. Baccus.

Op de tafels stonden mierikswortel, radijs en dadels, met daarbij de uitleg:

  • De mierikswortel verwijst naar de bitterheid van het lijden en het vastgeketend zijn. Gedenk hoe de schepping zucht en gebukt gaat onder uitbuiting en uitputting.
  • Een jonge radijs is zacht en zoet, maar als je ’m laat liggen zal hij verharden en smaakt hij bitter. Zo veranderen de omstandigheden in negatieve zin als we passief blijven toekijken.
  • Een zoete dadel staat symbool voor vergeving van zonden. De kleur van de dadel is nog steeds donker: de ellende is nog zichtbaar, maar we proeven al wel de verlossing.
klimaatviering

Was jij erbij en wil je laten weten hoe je het hebt ervaren? Altijd leuk als je ons een berichtje stuurt. Zo stuurde bezoeker Rik Paauw ons een berichtje: ‘Het was een mooie diverse bijeenkomst. De opkomst maakt de behoefte ook duidelijk. Zo was ik er omdat ik aandacht voor dit onderwerp mis in mijn kerk. De boodschap van hoop eraan verbinden vind ik sterk. Want dat is juist hetgeen wat ons geloof biedt en bindt.’

Klimaatviering in de media

Gerelateerd