In de 40-dagentijd (‘lijdenstijd’) vóór Pasen 2024 gaan we op ontdekkingstocht rondom het thema ‘hoop & wanhoop’. We gaan aan de slag aan de hand van het nieuwste Micha-boek Scheppings(t)rouw. Een zoektocht naar doorleefde hoop. Op deze pagina vind je alle informatie om mee te doen.
Waarover?
Klimaatverandering, chemische verontreiniging, luchtvervuiling, biodiversiteitsverlies, oceaanverzuring, het verlies van vruchtbare grond en zo kunnen we nog wel even doorgaan… De ecologische rampen waarmee we geconfronteerd raken ons allemaal.
Wat gebeurt er als we aan elkaar toegeven dat het veel is, heftig is, diep gaat, pijn doet, niet te overzien is en dat we nog moeten leren om het te integreren in het leven van alledag? Wat doet het met ons wereldbeeld, met onze mentale gezondheid en met ons geloofsleven dat we leven ten tijde van een neerwaartse spiraal die onze leefomgeving in toenemende mate bedreigt? Hoe beïnvloedt het ons functioneren, onze roeping, ons gebed?
Ben je ook geraakt door de milieucrisis? En wil je graag met de vragen hierboven aan de slag? Lees dan snel verder.
Wanneer?
De ontdekkingstocht start op 14 februari 2024. Dit is de dag van de liefde én de eerste dag van de lijdenstijd. Een mooie combinatie, want ‘liefde en rouw zijn twee kanten van dezelfde medaille’. De ontdekkingstocht duurt de gehele veertigdagentijd, waarna het Pasen is – het ultieme feest van de hoop.
Optioneel: op 14 februari ben je welkom in de Nieuwe Kerk in Utrecht (locatie Wittevrouwen). Op deze avond is de boekpresentatie van Scheppings(t)rouw, waarmee we de ontdekkingstocht aftrappen. Dit is een mooi moment om mensen te ontmoeten die ook geraakt zijn door de milieucrisis. Kun je niet komen? Geen probleem, je kunt dan alsnog meedoen met de ontdekkingstocht.
Hoe werkt het?
Meld je aan via het aanmeldformulier hieronder (aanmelden is inmiddels niet meer mogelijk). Je ontvangt dan op de eerste dag van elke serie een e-mail die ingaat op het betreffende thema. In totaal ontvang je dus vijf e-mails verspreid over de veertigdagentijd. Inhoudelijk sluiten de e-mails aan bij het boek Scheppings(t)rouw, waardoor het handig is als je dit boek in huis hebt.
Welke thema’s komen aan bod?
We verdelen de veertig dagen voor Pasen in vijf series (zondagen uitgezonderd):
- 1. Wanhoop. Erkennen van de rauwe realiteit.
- 2. Emoties uiten. Omgaan met lijden.
- 3. Bekeren. Verlangen naar verandering.
- 4. Daadkracht. Een actieve rol in Gods plan met de wereld.
- 5. Hoop. Wat is doorleefde hoop?
Met wie?
Het idee is dat je zelf met een groepje aan de slag gaat met deze ontdekkingstocht, bijvoorbeeld met gemeenteleden. Spreek bijvoorbeeld op zondag na de kerk af om nog een uurtje door te praten over wat je de afgelopen week hebt gelezen, om ervaringen uit te wisselen en om samen te bidden.
Je bent van harte welkom om je ervaringen te delen. Dat kan simpel via het contactformulier op onze website. Of reageer op de mails die je ontvangt.