Jona Jaaropleiding

De Jona Jaaropleiding is een unieke kans voor christelijke jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar. De opleiding bestaat concreet uit acht groepsbijeenkomsten, verdeeld over een jaar, waarbij we hoopvolle plekken en inspirerende rolmodellen bezoeken. We verdiepen ons in onze roeping, onze visie op een duurzame wereld én we gaan op zoek naar manieren om christenen in beweging te krijgen. Aanvullend trek je op met een persoonlijke coach.

Waarom de Jona Jaaropleiding?

80 procent van de jongeren maakt zich zorgen over klimaatverandering en milieuvervuiling, terwijl slechts 10 procent ervan overtuigd is dat kerkleiders zich zorgen maken. Dit blijkt uit een jongerenonderzoek (2021-2022) over kerk, toekomst en geloof. Kerkleiders geven op hun beurt aan dat zij het onderwerp wel bespreekbaar willen maken, maar zoekende zijn naar de manier waarop. 

Micha Nederland en Laudato Si’ Alliantie, de initiatiefnemers van de Jona Jaaropleiding, geloven dat jongeren veel meer zélf een podium mogen krijgen, binnen en buiten de kerk. Zij kunnen het gesprek over de ecologische crises (en de gevolgen daarvan) aanjagen, oudere generaties inspireren, motiveren en meenemen in de actualiteiten door te vertellen over hun belevingswereld, hun zorgen, hun visie en hun ambities.

Waarom Jona?

De Jona Jaaropleiding is vernoemd naar de profeet Jona. Jona kreeg een opdracht van God, maar het lukt hem niet die zomaar uit te voeren. Hij vlucht van zijn verantwoordelijkheid en heeft last van zijn eigen veroordelende gedachten. Hij wil dat de wereld (Ninevé) verandert, maar hij moet zelf ook veranderd worden. Dit geldt voor iedereen die geloofwaardig wil werken aan een hoopvolle toekomst.

Waarom je mee wilt doen

  • Omdat je leeftijdsgenoten wilt ontmoeten die bezig zijn met dezelfde thematiek.
  • Omdat je hart hebt voor sociale en ecologische gerechtigheid en je wilt inzetten voor een betere wereld!
  • Omdat je behoefte hebt aan een inspirerend netwerk vol rolmodellen.
  • Omdat je houdt van diepgang.
  • Omdat je wilt investeren in jouw (leiderschaps)skills.
  • Omdat je het fijn vindt om met een jaar lang met een persoonlijke coach op te trekken.

Doe je mee?

De Jona Jaaropleiding is van start gegaan in februari 2024. De aanmeldingen zijn op dit moment gesloten. Heb je interesse om deelnemer te worden bij een volgende ronde? Laat het dan weten via dit sollicitatieformulier. Dan houden we je op de hoogte als we een nieuwe startdatum hebben.

Je kunt de Jona Jaaropleiding zien als een kickstart om een ‘groene verbinder’ te worden in jouw kerk, in jouw netwerk en/of in de organisatie waar je werkt.

Programma & info

De Jona Jaaropleiding bestaat uit 7 bijeenkomsten op verschillende plekken in het land. We ontmoeten inspirerende projecten en organisaties, en vooral: de rolmodellen die daar de initiatiefnemers van zijn. Ook krijgen alle deelnemers een individuele coach toegewezen.

Jona Jaaropleiding

Aanmelden voor de Jona Jaaropleiding?

De aanmeldingen zijn gesloten. Heb je nog een vraag of heb je interesse om een volgende keer deelnemer te worden? Laat het dan aan ons weten:

Gerelateerd