Een inkijkje in het programma van de Jona Jaaropleiding

Jona Jaaropleiding deelnemers

In dit artikel lees je meer over het programma van de Jona Jaaropleiding. De aanmeldingen zijn gesloten.

Programma

Tijdens de Jona Jaaropleiding trekken we een jaar lang op met een groep jongvolwassenen (18 tot 30 jaar). Samen bezoeken we hoopvolle plekken en inspirerende rolmodellen. We verdiepen ons in onze roeping en maken onze visie op een duurzame wereld concreet. Ook gaan we op zoek naar manieren om samen met anderen in beweging te komen voor een mooiere wereld.

2 februari 2024: geloof, hoop en roeping

In februari ontmoeten we elkaar rondom het thema ‘geloof, hoop en roeping’. In de ochtend vertelt Jan Huijgen van de Eemlandhoeve over het thema ‘integral mission’: de overtuiging dat de Bijbelse missie raakt aan alle aspecten van ons leven. Wat betekent dit ten tijde van klimaatcrisis? Hoe richten we ons eigen leven in?

In de middag doen we een leuke groepsopdracht én nemen we een moment om te praten over onze persoonlijke plan voor het komende jaar.

8 maart: leiderschap en storytelling

In maart ontmoeten we Reinier Sonneveld (schrijver, coach, docent) en Otto Kamsteeg (oprichter van OnMigration). Met hen gaan we aan de slag met het thema leiderschap. Wat zijn verschillende manieren van leiderschap en wat past bij jou persoonlijk? We gaan ook concreet aan de slag met het verwoorden van wie je bent, wat je doet en waarom je dat doet? Hoe vertel je over jouw passie? Waarin ben jij een leider?

5 april: bewegingsopbouw

Job van den Assem (Lowlander project en campaigner met veel ervaring bij onder andere Milieudefensie) en Kirsten Alblas (raadslid gemeente Utrecht en klimaatactivist) delen hun inzichten over hoe je een beweging op gang brengt. Zij weten als geen ander hoe je échte verandering teweegbrengt. Campagnes kunnen volgens hen allerlei vormen aannemen, maar telkens gaat het erom dat mensen in beweging komen en samen een bijdrage gaan leveren aan een bepaald gezamenlijk doel.

Theanne Boer Nanning Jan Honingh programma Jona Jaaropleiding
Betty Langeler Jona Jaaropleiding
Reinier Sonneveld programma Jona Jaaropleiding

10 en 11 mei: het buitenleven

We gaan kamperen! Op 10 en 11 mei zijn we welkom bij Theanne Boer en haar man Nanning-Jan Honingh in Zeeland. Op vrijdag luisteren we naar het verhaal van Nanning-Jan, die een hectare grond kocht en deze precies beheert, bewerkt en bewaart volgens de wetten van het Oude Testament. Nanning-Jan: ‘Ik wil letterlijk vormgeven aan een land van melk en honing en ontdekken wat de heilzame werking is van de landbouwwetten van Mozes voor mensen, maar óók voor de andere schepsels. Daarbij wil ik ook handelen en kijken of er, zoals we lezen in het derde hoofdstuk van het boek Handelingen, inderdaad tijden van verademing komen totdat Hij komt om alle dingen te herstellen.’

Nanning-Jan kan prachtig vertellen over zijn missie en zijn ervaringen, dus het wordt een dag om nooit te vergeten! Oja, en de dag erna gaan we zelf onze handen uit de mouwen steken op het land. Letterlijk met de voeten in de modder dus, dat moet toch een keer gebeuren …

14 juni: spiritualiteit

Thomas Quartier neemt ons in de ochtend mee in de rijkdom van spiritualiteit. Wat is de meerwaarde van spiritualiteit en compassie in de maatschappij, en voor leiders in het bijzonder? Wat heeft het evangelie te bieden, waardoor we voorbij groene wetten en moralisme kunnen werken aan een duurzame samenleving?

In de middag staan we stil bij onze gevoelens en ons vermogen om ‘het’ (lees: alles) vol te houden. De onderwerpen die ons raken kunnen soms heftig binnenkomen. Hoe kun je daarmee omgaan? En als er ondanks ons harde werken weinig verandert, hoe blijf je dan toch gemotiveerd? We doen oefeningen rondom de thema’s als rust, hoop, kracht en liefde.

6 september: kunst en creativiteit

Na de zomervakantie beginnen we de dag met een terugblik: hoe kijk je terug op de Jona Jaaropleiding tot nu toe? En op je persoonlijke coachtraject? Welke geleerde lessen neem je mee? En tegen welke uitdagingen ben je eventueel aangelopen?

In de middag bezoeken we een kunstenaar die ons meeneemt in de wereld van kunst en creativiteit. Als westerse christenen zijn we gewend aan een rationele manier van denken en werken. We worden vaak geleid door strakke planningen en weloverwogen begrotingen. Het punt is alleen dat motivatie om te veranderen eigenlijk alleen ontstaat als we mensen weten te raken op het spirituele, emotionele en intuïtieve niveau. Daar komt de rol van kunst, muziek en rituelen om de hoek kijken. Uiteraard gaan we ook aan de slag met onze eigen creatieve talenten!

11 oktober: afsluiting

De laatste bijeenkomst van de Jona Jaaropleiding! Tijdens het eerste dagdeel presenteren we op een unieke wijze onze persoonlijke plannen aan elkaar.

We sluiten de Jona Jaaropleiding af met het Proeven & Praten-driegangendiner, een inspirerende en gezellige werkvorm waarbij we aan de hand van geluidsfragmenten en gespreksvragen tijdens de maaltijd in gesprek gaan over een rechtvaardig voedselsysteem.

En verder …

Tijdens de zeven bijeenkomsten van de Jona Jaaropleiding zijn we beperkt in onze tijd, daarom worden de deelnemers aanvullend gekoppeld aan een coach, met wie ze hun persoonlijke reis kunnen bespreken. De deelnemers en de coaches bepalen zelf in overleg hoe zij dit willen invullen qua hoe vaak, waar, hoe, wanneer en waarover.

programma jona jaaropleiding

De Jona Jaaropleiding is een initiatief van de Laudato Si’ Alliantie en Micha Nederland.

Gerelateerd