8 maart 2024: symposium ‘Duurzaam durven denken vanuit de Bijbel’

Hemels groen

Op 8 maart 2024 organiseert het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap in samenwerking met de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit het symposium ‘duurzaam durven denken vanuit de Bijbel’. Sprekers zijn onder meer oud-Kamerleden Marianne Thieme en Carla Dik-Faber en hoogleraar christelijk ecologisch denken David Onnekink.

Aanleiding is het nieuwe boek Hemels Groen. Nieuw licht op duurzaamheid als Bijbels thema, geschreven door hoogleraar Bijbelvertalen Matthijs de Jong en nieuwtestamenticus Cor Hoogerwerf. Centraal in het boek staat de vraag: wat heeft de Bijbel te zeggen in het debat over duurzaamheid en ecologische vraagstukken?

Praktische details symposium

symposium hemels groen

Het symposium is bedoeld voor studenten, theologen, voorgangers en anderen met interesse in ‘groene exegese’ en duurzaamheid als Bijbels thema.

  • Tijd en plaats: vrijdagmiddag 8 maart van 14.30-17.00 uur, Vrije Universiteit Amsterdam.
  • Aanmelding: het symposium is gratis toegankelijk, wel is aanmelden noodzakelijk.
  • Boek kopen: het boek is te koop via de webshop van het NBG (leverbaar vanaf 29 februari 2024). Tijdens het symposium kun je het kopen voor de actieprijs van € 22,50.

Over Hemels groen

Hemels groen is een grondleggend boek over duurzaamheid en groene exegese. Het boek laat zien dat de Bijbel zich van Genesis tot Openbaring verzet tegen machtsdenken en uitbuiting van mensen, dier en aarde. Daarvoor in de plaats stelt de Bijbel visioenen van en gerichtheid op heelheid in een gebroken wereld. Zo blijkt de Bijbel hoop en inspiratie te bieden bij het omgaan met de grote vraagstukken van vandaag rond duurzaamheid en biodiversiteit.

De Jong: ‘Ook al stond de zorg voor de aarde in de christelijke traditie vaak in de schaduw, het is een belangrijk thema in de Bijbel. Wie de Bijbel zo leest, ontdekt hoe verrassend en actueel de teksten zijn voor onze tijd’.

Over het NBG

Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap brengt al meer dan 200 jaar de Bijbel dichtbij. We willen dat mensen in binnen- en buitenland toegang krijgen tot de Bijbel. Want in de Bijbel horen wij Gods boodschap van liefde voor de wereld, die ons in beweging brengt en onze weg verlicht.

bijbel nbg

Meer boekentips? Klik hier!

Gerelateerd