Weg met bloemen

Ik zeg al jaren dat je een duurzame en eerlijke levensstijl niet zomaar hebt maar dat je dit stap voor stap ontwikkelt. Natuurlijk kan je radicaal in één keer alles omgooien maar zelf neem ik de ene keer een grote radicale stap en de andere keer één of meerdere kleine stapjes. Eigenlijk gaat het vanzelf en dient een nieuwe stap zich vaak zelf al aan.

Ik zat gisterochtend op mijn laptop even op de site van de NOS het nieuws te lezen. Er is een convenant gesloten met de bloemensector over de omstandigheden waarin veel van de bloemen die je in Nederland koopt worden gekweekt. Een sector waarin veel misstanden zijn. Zowel ten opzichte van de mensen die er in werken als ten opzichte van de natuur. Er worden vele soorten gif gebruikt (ook die in Nederland verboden zijn!) en de verbouw van bloemen neemt veel landbouwgrond in waar nu geen voedsel meer kan groeien of vervuilt de grond zo dat er niets meer groeit. Daarom een convenant om dit tegen te gaan. Maar wat mij betreft snijdt ook hier het mes aan twee kanten. Is het niet alleen de sector die moet veranderen maar gaat dit ook over mij als consument. Want wij geven een signaal aan de verkopers met ons koopgedrag.

Ik kijk op van mijn laptop en zie daar een prachtige bos met allerlei tinten gele chrysanten staan. Oef, dit raakt me even goed. Ik heb namelijk geen idee waar die vandaan komen en ook geen idee hoeveel gif soorten er zijn gebruikt. ‘Tijd voor een volgende stap’ klinkt het in mijn hoofd.  Ik besluit nog wel van deze bos te genieten maar vanaf nu mijn bloemen eerlijk te kopen of ze zelf te kweken. Mocht ik ergens komen en niet weten of dit het geval is, dan ga ik navraag doen. Ik denk dat ik dit nog wel een van de lastigste duurzame stappen tot nu toe vind…

Geschreven door Annemarthe Westerbeek, Coördinator van Micha Nederland. 

Gepubliceerd: 3 juli 2019

Gerelateerd