Elektronica, een sector vol onrecht

zonnepanelen elektronica

De Micha Zondag 2022 gaat over ‘schuldige systemen’ en hoe je jezelf daartoe kunt verhouden als christen en als kerk. Maar wat houdt dat precies in, een ‘schuldig systeem’? In dit blog kijken we naar de elektronicasector. Wil je verder verdiepen in een van de sectoren? De links in de tekst verwijzen je naar interessante artikelen en podcasts.

Thema 2 elektronica 02

Elektronica en mensenrechten

De elektronicasector is misschien wel moeilijkste sector om rechtvaardige keuzes te maken. Er is sprake van ontzettend veel onrecht, vooral in het begin van de productieketen. Mensen worden van hun land verdreven, kinderen moeten in mijnen werken, veel mensen verdienen geen leefbaar loon of zelfs maar bescherming, terwijl hun werk zwaar en gevaarlijk is. En dan hebben we het alleen nog maar over mensenrechten. Ook de natuur heeft het zwaar te voorduren door wat er in de elektronicasector gebeurt. Van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen tot de vervuiling van water.

E-waste

Ook afgedankte elektronica levert een probleem op. Jaarlijks komen er miljoenen tonnen ‘e-waste’ (elektronisch afval) bij, waarvan het overgrote deel niet gerecycled kan worden. Veel belandt in de natuur en dit leidt tot onder andere het vervuilen van (het leefgebied van) dieren. Het leidt ook tot watervervuiling. Hierdoor krijgen we er zelf last van, denk aan zware metalen in ons drinkwater.

De levensduur van elektronica

Wist je dat jouw elektronica opzettelijk niet zo lang meegaat en ook opzettelijk moeilijk te repareren is? Hierdoor stimuleren fabrikanten jou om zo vaak mogelijk nieuwe producten te kopen. Ook de abonnementen waarbij je elke twee jaar een nieuwe telefoon mag uitkiezen, zijn een trucje om jou zo veel mogelijk te laten consumeren.

Best verdrietig toch, dat er voor veel apparatuur bestaat nauwelijks een mogelijkheid om een duurzame optie te kiezen uitgezonderd)? Je kunt ervan uitgaan dat het hebben van een laptop al bijdraagt aan onrecht. Hoe voel jij je daarover? Ons kerkenpakket bevat gespreksvragen om hier tijdens de Micha Zondag over door te praten.

Wat kun je zelf doen?

Hier enkele tips: 

  • Doneer aan goede doelen die investeren in een betere inkomenspositie van mica-mijnbouwers en het naar school krijgen van hun kinderen. 
  • Doe zo lang mogelijk met bestaande elektronicaproducten. Koop niets nieuws zolang het oude nog werkt.
  • Probeer kapotte elektronica te laten repareren. Is dit niet mogelijk? Dien dan een klacht in bij de fabrikant en/of de winkel waar je jouw product hebt gekocht. Zo laat je letterlijk jouw stem horen tegen onrecht.
  • Heb je een nieuwe telefoon nodig? Koop dan een fairphone.

Gerelateerd