De Micha Zondag 2023 gaat over klimaatrechtvaardigheid. Dit is een beladen thema dat groot en abstract kan voelen. Ons eigen gedrag voelt vaak als een druppel op de gloeiende plaat. Toch geloven we dat het belangrijk en waardevol is om te doen wat we kunnen, als kerk, als gezin, als buurt, als individu. In dit artikel delen we wat tips met je.
Wat kun je concreet doen als kerk?
Stel: een groepje gemeenteleden is na de Micha Zondag geraakt door het thema en wil er iets mee. Dan is de Micha Cursus een mooie vervolgstap. Verder ontvingen we ook nog 5 concrete tips van onze preekschetsschrijver Alex Uwizeye uit Rwanda, speciaal voor kerken. Je vindt ze in het volgende artikel:
Hoe kun je zelf aan de slag?
1. Consuminderen
Verdiep je in het idee van ‘consuminderen’ – waar kun jij je consumptie verminderen? Denk bijvoorbeeld aan gebruik van tweedehands spullen, een vakantiebestemming dichter bij huis of iets van jezelf weggeven in plaats van iets nieuws te kopen als cadeau.
- Lees ook: Leren minimaliseren? Volg deze rolmodellen.
- Boekentip: Wat je wél kunt doen van Alfred Slomp.
2. Financiële keuzes
Met je geld kun je laten zien wat je belangrijk vindt. Je kunt bijvoorbeeld: fairtrade producten kopen, aan goede doelen geven, overstappen op een bank en op verzekeraars die in duurzame projecten investeren.
- Kijk op eerlijkegeldwijzer.nl hoe duurzaam jouw bank en jouw verzekeraars zijn.
3. Lokaal betekenisvol zijn
Ga eens op zoek naar duurzame initiatieven in jouw buurt. Wat kun jij betekenen in tijd, geld of gebed zodat het jouw lokale gemeenschap ten goede komt? Vaak is er van alles mogelijk. Er is vast iets te vinden dat goed bij jou past.
- Bij organisaties zoals het Leger des Heils, HipHelpt, Stichting Present of A Rocha kun je op verschillende plekken in het land aan de slag als vrijwilliger, en zo lokaal een steentje bijdragen.
Hoe bouwen we samen aan systeemverandering?
Onze samenleving is ingericht op basis van allerlei systemen, denk aan internationale handelsketens, voedselketens, enzovoorts. Binnen deze systemen vindt vaak veel onrecht plaats. Je kunt als individu of als gemeenschap van je laten horen door je uit te spreken tegen de organisaties die deze systemen in stand houden of het beleid bepalen. Denk aan de overheid, multinationals, winkels en banken. Spreek je bijvoorbeeld uit binnen de politieke partij waarvan je lid bent of stuur een brief naar de winkels waar jij gewend bent je spullen te kopen of je boodschappen te doen.
Twee concrete tips:
- Verdiep je in onze voedselketen met Aan Tafel | Proeven & Praten over ons dagelijks brood.
- Loop op 12 november mee met de klimaatmars in Amsterdam.
Zin in nóg meer uitdaging?
Heb jij de Duurzame Bucketlist al in huis? En heb jij alle 54 duurzame stappen al afgevinkt? Met de duurzame bucketlist heb je volop inspiratie om aan de slag te gaan met concrete stappen in 8 verschillende categorieën.