‘Mimetische begeerte’: blij van nieuwe spullen

Dat verlangen-naar-iets-nieuws-omdat-een-ander-het-heeft … Wist je dat daar een heuse term voor is? ‘Mimetische begeerte’ wordt het ook wel genoemd. De Franse filosoof René Girard schreef er veel over en ook Martine Vonk wijdde er meerdere bladzijdes aan in ‘Genieten van Genoeg’. Waarom?

Omdat het ons helpt om onszelf beter te begrijpen. Mimesis is Grieks voor nabootsing. Jij kunt de ene dag nog volkomen gelukkig zijn met je telefoon, maar als je dan ziet dat je zusje van die stralende foto’s appt – alsof ze zo van de beroepsfotograaf komen – dan wil jij ook een nieuwe mobiel.

MichaZondag Genieten van Genoeg

Mimetische begeerte

Je koopt iets nieuws omdat je verwacht er gelukkiger van te worden. Onderzoekers hebben zelfs aangetoond dat het een zichtbaar hobbeltje in je gelukslijn geeft. Reclame speelt daar slim op in, door jou het gevoel te geven dat je een behoefte hebt – vaak een behoefte die je niet zou hebben als je de reclame niet had gezien.

Elk bankstel wordt al snel gewoon, elk tv-toestel went. En dan zakt het geluksgevoel weer terug naar het oude niveau. Zo houd je jezelf dus eigenlijk voor de gek. Het geluk glipt iedere keer weer weg als zand tussen je vingers. Je kunt zelfs verslaafd raken aan het kopen van nieuwe spullen. Terwijl echt, blijvend, geluk waarschijnlijk begint bij tevreden zijn met wat je hebt. En dan natuurlijk vooral de immateriële zaken: niet dat bankstel, maar degene die erop zit.

Keerzijde

Onze mimetische begeerte heeft ook een keerzijde die groter is dan alleen onszelf. We zijn door de jaren steeds meer gaan consumeren; steeds meer een rupsje nooitgenoeg geworden. Langzaam maar zeker zijn we onszelf en elkaar steeds meer gaan zien en gaan behandelen als consumenten. Bedrijven hebben ons gestimuleerd om steeds meer en steeds vaker (nieuwe) spullen te kopen. Waar we vroeger veel spullen kochten die ons hele leven meegingen, zijn deze nu veel vaker wegwerpproducten geworden. De grote behoefte aan grondstoffen en de toenemende hoeveelheid afval leiden tot onrecht in de vorm van uitputting, vervuiling en mensenrechtenschendingen.

Wil je leren hoe je kunt genieten van genoeg? Lees dan het boek Genieten van Genoeg’ van Martine Vonk. Dit is een van de boeken uit de Micha-boekenserie. We hebben ook een kerkenpakket beschikbaar over Genieten van Genoeg.

07 banner homepagina 900x400

Gerelateerd