Ine Voorham: ‘Ik heb niets met het woord duurzaamheid’

Ine Voorham

Duurzaamheid, daarover gaan de koppen uit mijn krant. De ‘dag van de duurzaamheid’, ‘kabinet dingt af op Europese klimaatdoelen’, ‘kabinet onder druk door haperend energieakkoord’, de ‘duurzame TOP100’. Wat denk ik als ik dat lees? Ik word er niet warm van.

Duurzaamheid: duur?

Zondagavond hoorde ik Herman Pleij, spreker bij de NTR Academie, uitleggen wie de Nederlander is, dus hoe ik in elkaar zit. Opgelucht haalde ik adem, ik ben niet gierig, maar zuinig. Behoedzaam en spaarzaam. Dat zijn allemaal synoniemen voor duurzaam.

Toch wringt het. Want waarom komt er dan geen doorbraak en omarmen we niet massaal de millenniumdoelstellingen, waaronder het zuinig omgaan met de bronnen van de aarde? Waarom komt er nog steeds geen echte verandering in mentaliteit bij alle wereldburgers? Komt het omdat ik, en de meeste mensen, niet van ‘duur’ houden?

Het woord ‘duur’ kennen we al vanaf de elfde eeuw. Toen in de betekenis van ‘prijzig’. Vanaf de vijftiende eeuw begon het aspect van de tijd mee te spelen. Als iets lang meegaat, mag het best wat kosten, maar duur is over de rand. Dan voel je je al gauw bekocht.

Levensstijl

Waarom heb ik moeite met het woord ‘duurzaamheid’? Ik eet al meer dan dertig jaar vegetarisch. Ik breng mijn vakanties door op een natuurcamping. Vind het een sport om mijn auto op de parkeerplaats te laten staan en de fiets te gebruiken. Ik sorteer mijn afval, als iets stuk gaat, probeer ik het te (laten) repareren, ik hoef niet het nieuwste van het nieuwste te hebben. Ik ben christen, ik geloof in God en dat Hij ons de aarde en elkaar heeft toevertrouwd. Dat betekent voor mij opletten hoe je met elkaar en met de dingen omgaat.

Ook ben ik ambassadeur van Micha Nederland, een organisatie die mensen uitnodigt trouw te zijn, recht te doen en oog te hebben voor wie God is en hoe God de aarde en het leven van de mens daarop heeft bedoeld. Op 19 oktober 2014, tijdens de Micha Zondag, zal in kerken de uitnodiging om zuinig met elkaar en de schatten van onze aarde om te gaan opnieuw op verschillende manieren klinken.

Koploper in duurzaamheid

Sinds de dag van de duurzaamheid, vrijdag 10 oktober, weten we dat Bas Eickhout, Europarlementariër van GroenLinks, dit jaar koploper is in duurzaam zijn. Het is altijd leuk als je ergens koploper in bent, maar als het echt wat moet worden met onze aarde en haar schatten dan zullen miljarden mensen het zich aan moeten trekken dat het anders kan. Dat het leuk en uitdagend is om verantwoord om te gaan met alles wat aan ons is toevertrouwd. Dat je er met elkaar er een sport van kunt maken om zorgvuldig en zorgzaam om te gaan met de aarde en de mensen die de aarde bevolken.

‘Het is altijd leuk als je ergens koploper in bent, maar als het echt wat moet worden met onze aarde en haar schatten dan zullen miljarden mensen het zich aan moeten trekken dat het anders kan.’

– Ine Voorham

Ik zal nooit in die Top 100 verschijnen, terwijl ik als doorsnee burger toch erg mijn best doe, maar dat is niet belangrijk. O, ja Herman Pleij heeft me nog een ander vergezicht geboden, het modewoord ‘moet kunnen’. Ik ben niet zo van modewoorden, maar als het behulpzaam is om het goede doel te realiseren, vind ik het prima. Dus dat iedereen voortaan oog heeft voor de ander en voor de aarde die we samen delen. Dat we eerlijk delen. Niet voor een seizoen, natuurlijk, maar voor altijd. Zuinig zijn op elkaar en op de aarde. Moet kunnen!

– Ine Voorham
Ambassadeur Micha Nederland

duurzaamheid

Micha Zondag

Het thema van de Micha Zondag is dit jaar ‘Heel de Schepping’. Het kerkenpakket bestaat uit 4 preekschetsen, liederen, gebeden en een kinder- en tienerprogramma. Het materiaal is gratis te downloaden via michazondag.nl. Het biedt handvatten voor iedere gemeente om op de eigen wijze invulling te geven aan de Micha Zondag.

Gerelateerd