7 theologieboeken over zorg voor de schepping

zorg voor de schepping

Wat zegt de Bijbel eigenlijk over zorg voor de schepping? We delen graag zeven theologieboeken met je die geweldig leerzaam én inspirerend zijn. De eerste vier zijn Nederlandstalig en daarna volgen nog drie Engelstalige boeken.

theologieboeken

1. Het groene hart van het geloof – Dave Bookless

Dit hoopvolle boek laat zien dat de Bijbel goed nieuws is voor de schepping. Het benadert de grote problemen op het gebied van klimaat, milieu en natuur vanuit het hart van het evangelie. Zorg voor de schepping hoort bij het leven met God, bij de kern van het christelijke geloof. Christenen zijn geroepen goed te zorgen voor de schepping. Dit boek verrijkt je geloof en verandert je kijk op de wereld. Bestel je exemplaar in onze webshop.

2. Hemels Groen – Matthijs de Jong en Cor Hoogerwerf

Aan welke kant staat de Bijbel in het debat over duurzaamheid en ecologisch bewustzijn? Dit boek laat zien dat de Bijbel op dit actuele onderwerp veel te bieden heeft, vooral wat betreft onze levenshouding en de plek die de mens inneemt in de schepping. Veel Bijbelse onderwerpen worden uitgediept: de schepping, de sabbat, het beloofde land, het ideaal van recht en gerechtigheid, de plaats van de mens in de wereld, het koninkrijk van God, de macht van het geld, de redding van de wereld en de nieuwe aarde.

Van Genesis tot Openbaring verzet de Bijbel zich tegen imperialisme, machtsvertoon en uitbuiting, en stelt er iets anders voor in de plaats: visioenen van heelheid in een gebroken wereld. De aarde en het land spelen daarin telkens een essentiële rol. In de christelijke traditie raakte het ondergesneeuwd, maar duurzaamheid blijft zo een wezenlijk Bijbels thema. Een diepgravende groene lezing van de Bijbel biedt hoop en inspiratie bij de grote vragen van vandaag.

3. Groene Theologie – Trees van Montfoort

Eeuwenlang heeft de mens ongebreideld gebruikgemaakt van de natuur. Het westerse christendom rechtvaardigde dit met de opvatting dat de mens centraal staat in de schepping en heerser is over de natuur. Het mensgerichte wereldbeeld is zo vanzelfsprekend dat we er zelden bij stilstaan. Groene theologie verwoordt een andere kijk op natuur. Vanuit de Bijbel en de christelijke traditie benadrukt de auteur dat niet de mens centraal staat, maar Gods liefde voor heel de schepping.

Het boek biedt een overzicht en analyse van hedendaagse ecotheologie. Er is ook aandacht voor ecofeministische theologie, de discussie in het Nederlands taalgebied, en de weerstanden in sommige kerkelijke kringen tegen een positieve waardering van natuur. Groene theologie is een onmisbaar boek voor ieder die duurzaamheid en geloof, theologie en ecologie met elkaar wil verbinden.

4. Zorg voor de aarde – Peter Halldorf

Klimaatonderzoekers zijn profeten die vanuit hun eigen expertise spreken. Welke conclusies trekken christenen in een uiterst urgente situatie zoals die nu dreigt? Dit boek gaat niet primair over de klimaatproblemen. Het helpt ons vooral aan een diepgaande visie op Gods bedoelingen met onze wereld. De grote christelijke traditie biedt hiervoor verrassend nieuwe bronnen.

Een rode draad door het boek is de spanning tussen de Bijbelse uitspraken: ‘hemel en aarde zullen vergaan’ en ‘we verwachten naar zijn belofte een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waar gerechtigheid woont’. Halldorf zoekt antwoord op de vraag welke weerstand in de menselijke natuur ons tegenhoudt de aarde te beschermen. Met een goed gefundeerde ecologische en theologische visie wijst dit boek ons de weg naar een geestelijk kompas en naar weg van hoop.

5. This Sacred Life – Normal Wirzba

In deze tijd van ecologische crises vragen steeds meer mensen zich af: wat zijn de redenen voor hoop in onze gewonde wereld? This Sacred Life geeft een diepgaande filosofische en religieuze verwoording van de identiteit en roeping van de mensheid. Wirzba laat zien hoe mensen als – onderling afhankelijke en kwetsbare wezens – een creatieve, helende aanwezigheid kunnen zijn in een wereld beschadigd is. ‘De fundamentele roeping van de mensheid is om te getuigen van Gods liefde voor het leven.’ Een prachtig boek!

6. The Great Story and the Great Commission – Participating in the Biblical Drama of Mission – Christopher J. Wright

De manier waarop we de Bijbel lezen beïnvloedt wat en hoe de term ‘missie’ interpreteren. Wright: ‘Veel mensen lezen (en prediken) de Bijbel in kleine stukjes en beetjes. Hierdoor slagen we er niet in het overkoepelende verhaal van God met het universum te zien – een verhaal waarin we geroepen zijn om deel te nemen als medewerkers van God.’ Wright helpt ons om het grotere verhaal van de Bijbel te verkennen: wie zijn we en wat we is onze taak als christenen?

7. Shalom and the Community of Creation – Randy S. Woodley

Materialisme. Hebzucht. Eenzaamheid. Haast. Uitbuiting van de natuurlijke wereld. Ongelijkheid. Onrecht. Oorlog. De problemen in de wereld zijn onthutsend. We hebben verandering en herstel nodig. Maar waar te beginnen? In Shalom and the Community of Creation biedt Randy Woodley een antwoord: leer meer over de Native American ‘Harmony Way’, een concept dat nauw aansluit bij de bijbelse sjalom. Dit boek gaat over verzoening tussen westerse mensen en inheemse volkeren en een nieuwe verbondenheid met de Schepper en de schepping.

Meer theologieboeken of andere boekentips?

Heb je zelf een boekentip en wil je die graag met ons delen? Voel je vrij om een berichtje te sturen. Dat kan via het contactformulier.

Gerelateerd