Frank Holleman: ‘De impact van onze maaltijden is groot’

Frank Holleman Fork Ranger

Frank Holleman is oprichter van Fork Ranger en ambassadeur van Micha Nederland.

Wie ben je en wat doe je?

‘Als tiener stond ik bekend als iemand die vooral véél eet. Verder had ik niet bijzonder veel met het thema voedsel. Wel had ik toen al iets met het thema duurzaamheid. Dáár wilde ik me voor inzetten, omdat ik me zorgen maakte over de klimaatcrisis.

Op een bepaald moment las ik het boek Drawdown, waarin auteur Paul Hawken de meest effectieve oplossingen deelt om de opwarming van de aarde tegen te gaan, gebaseerd op nauwgezet onderzoek. Wat bleek? Dat belangrijke oplossingen voor de klimaatcrisis te maken hebben met onze dagelijkse maaltijd. Toen realiseerde ik me dat het aanpassen van ons voedingspatroon veel meer impact kunnen maken dan met andere duurzame stappen.

Die uitdaging ben ik met Fork Ranger aangegaan. Ik ben gestart in 2019 en werk inmiddels samen met mijn compagnon Marijke en met tien vrijwilligers. Samen motiveren wij mensen om anders te gaan eten. We richten ons vooral op de mensen die het op zich wel willen maar nog veel vragen hebben of gewoon niet weten waar ze moeten beginnen.’

Wat is de missie van Fork Ranger?

‘Uiteindelijk is het onze missie om tot een ‘sociaal tippingpoint’ te komen. Uit onderzoek blijkt dat een nieuwe ontwikkeling doorzet wanneer 25 procent van de bevolking het in de praktijk brengt. In het begin kost het de pioniers altijd veel energie om het op gang te krijgen. Maar zodra een kwart van de mensen om is, gaat het ineens heel snel. Dan veranderen de sociale normen en gaat ook de overheid ingrijpen en dan gaan bedrijven meedoen, enzovoorts. Wij proberen dus mensen te helpen om ‘anders’ te durven eten, met als doel dat het straks normaal is om zo te eten.’

Hoe pakken jullie dat aan?

‘Het veranderen van onze maaltijden is simpel: iedereen zou het per direct kunnen doen. Maar dat wil niet zeggen dat het ook gemakkelijk is. Bij gedragsverandering moeten we vaak over allerlei psychologische hobbels. Het is bijvoorbeeld erg lastig om zonder vlees te koken als je gewend bent aan gerechten die lekker zijn vanwege de smaak van het vlees. Als je ergens aan gewend bent, is het lastig om je te kunnen inbeelden hoe het ook anders kan. Het is niet motiverend als je het idee hebt dat een vegetarische maaltijd per definitie minder lekker is dan wat je eigenlijk wilt. Bovendien vinden mensen het een vervelend idee om degene te zijn die ‘anders’ eet dan de rest.

Bij Fork Ranger proberen we die psychologische hobbels weg te nemen. We werken aan gedragsverandering door mensen te helpen koken. Onze recepten zijn herkenbaar, gemakkelijk en lekker – zelfs vleeseters missen het vlees niet. Langzaam maar zeker leren we mensen wennen aan een andere manier van koken.

Ook proberen we het gevoel om te draaien: niet het nee-zeggen staat centraal, maar vooral het ja-zeggen. Bijvoorbeeld:

  • Ja, ik wil lekker eten.
  • Ja, ik wil bijdragen aan Gods plan om de schepping te herstellen.
  • Ja, het maakt een belangrijk verschil om anders te eten.’

Welke rol speelt je geloof?

‘God is de schepping aan het herstellen en wij kunnen daaraan bijdragen. Dat zie ik als iets wat mooi en leuk is. Mijn geloof geeft mij perspectief én handelingsperspectief. Wat ons te doen staat is dat we niet de weg van de consumptiemaatschappij bewandelen, maar de weg van de gerechtigheid. Op die manier dragen we bij aan een duurzame wereld.

Daarnaast is het ook goed voor onze eigen geloofsreis. Vaak zien we duurzaamheid als iets wat we ernaast moeten doen. Het volgen van Jezus staat op één en daarnaast kunnen we nog duurzame stappen zetten. Terwijl alle thema’s die raken aan duurzaamheid uiteindelijk een manier zijn om handen en voeten te geven aan een heilig leven. Om voor mezelf te spreken: bezig zijn met het thema voedsel heeft mij dichter bij mijn geloof gebracht. Voor mij is het een praktische manier om de christelijke waarden te beoefenen in het dagelijkse leven – vooral als het gaat om eten, want dat doen we elke dag.

Elke maaltijd is een oefenmoment om te kiezen voor wat je echt belangrijk vindt. Drie keer per dag kun je met je eten stemmen in wat voor soort wereld je wilt leven. Want wat er op je bord ligt, bepaalt hoe het landschap eruit zit en hoe we omgaan met de mensen en dieren die daarin leven.’

Waarom ben je ambassadeur geworden van Micha Nederland?

‘In het thema gerechtigheid komt alles samen. Als christenen zijn we geroepen om gerechtigheid na te streven – met mijn bedrijf probeer ik daaraan bij te dragen. Dus dat past mooi. Ook zou ik het mooi vinden als geloofsgemeenschappen met het thema voedsel aan de slag gaan, want uiteindelijk zijn we toch samen op zoek naar de juiste weg.’

Frank Holleman Fork Ranger

Meer over Frank Holleman

Frank Holleman is oprichter van Fork Ranger. Fork Ranger heeft een gratis app en een kookboek met recepten, verhalen en informatie over de (klimaat)impact van voedsel.

Gerelateerd