Een anti-commercieel idee voor Sinterklaas

Ben jij dat commerciële gedoe in de periode van Sinterklaas (en andere feestdagen) ook zo zat? Misschien struikel je thuis over het vele speelgoed en mag het van jou juist wat minder. Of misschien heb je juist geldzorgen en vind je het moeilijk om de wensen van jouw kinderen niet te laten uitkomen. Hoe dan ook, ‘eenvoudig genieten’ is lastig in dit seizoen.

Sinterklaas: commercieel gedoe?!

Eigenlijk wil je ontspullen, minimaliseren, genieten van genoeg. Niet meedoen met die ratrace. Hoe geef je kinderen dit soort normen en waarden mee in een tijd van reclames, verwennen, cadeautjes, troep, kapitalisme, afval, plastic, overvloed, overconsumptie, enzovoort? Hoe pak je het aan? Hieronder vind je een mooi idee om uit te voeren met Sinterklaas. De kern is: ‘Ontvangen is leuk, maar leren weggeven minstens net zó!’

Speelgoed weggeven

Zo werkt het:

📃 De kinderen ontvangen van de Sint een brief: hij wil hen graag verrassen en hij wil daarom graag hun verlanglijstje weten, maar hij heeft óók een vraag: zouden zij één of meer dingen van hun speelgoed uit willen uitzoeken om weg te geven aan andere kinderen, die niet zoveel speelgoed hebben? Ze mogen deze ‘s avonds naast hun schoen leggen. De Sint zal het meenemen om andere kinderen blij te maken.

🚗 Coach je kinderen zo nodig om verder te kijken dan half vergane prulletjes en ook iets uit te zoeken waarvan ze weten dat een ander kindje er écht blij van wordt. Zelfs als dat betekent dat zij zelf een beetje afscheid van iets moeten nemen. (Maar oefen nooit druk uit, een blije gever geeft uit vrije wil!)

👟 De volgende ochtend vinden de kinderen in hun schoen naast een cadeautje ook een bedankbriefje van de Sint.

🎁 Bedenk een mooie bestemming voor het speelgoed dat je kinderen hebben geschonken.

Denk bijvoorbeeld aan:

🛴 de Rugtasactie van Stichting Gave voor vluchtelingkinderen in Nederland,

🛴 een Speelgoedbank of de Sintinzamelactie van de Voedselbank,

🛴 een plaatselijke inzamelingsactie voor kinderen.

Veel plezier!

Gerelateerd