Proeven & Praten: tip voor Dankdag voor Gewas en Arbeid op 1 november

Aan tafel

Proeven & Praten! Dat houdt in: samen met een klein groepje mensen een heerlijk driegangenmenu bereiden en tijdens de maaltijd luisteren welke weg de producten op je bord hebben afgelegd. Een werkvorm van Micha Nederland in samenwerking met Kerk in Actie en A Rocha. 

Voedselsysteem vanuit Bijbelse ogen

Op woensdag 1 november 2023 is het Dankdag voor Gewas en Arbeid, een dag waarbij christenen traditiegetrouw bij elkaar komen om te danken voor de oogst van het afgelopen jaar. Het is een mooi moment om eens wat langer stil te staan bij waar ons voedsel vandaan komt.

Proeven & Praten is een gezellige en leerzame manier om inzicht te krijgen in ons complexe voedselsysteem. In deze avond leer je vanuit een bijbels perspectief naar je voedsel en ons voedselsysteem te kijken en helpen we je om (weer) met verwondering naar je dagelijkse brood te kijken.

Hoe werkt Proeven & Praten?

Je kunt Proeven & Praten organiseren met je kerk- of verenigingsgenoten, vrienden, familie of buren. Het is een gratis werkvorm die je zelf kunt organiseren. Het werkt heel simpel: je meldt je aan via ProevenPraten.nl, waarna je de handleiding per mail krijgt opgestuurd. Behalve de boodschappen die gedaan moeten worden, komen er verder weinig voorbereidingen bij kijken.

Op de avond zelf bereid je eerst samen een heerlijke maaltijd. Tijdens elke van de drie gangen beluisteren jullie eerst een podcast, waarover je vervolgens in gesprek gaat aan de hand van gespreksvragen. Gegarandeerd een leerzame en inspirerende avond!

Dit is Proeven & Praten

  • Open in gesprek: door samen te eten en stil te staan bij de weg die je voedsel aflegt, is er alle ruimte om met elkaar oprecht in gesprek te gaan.
  • Met al je zintuigen: door de verhalen te luisteren tijdens het eten, prikkel je al je zintuigen. Zo voel, hoor, proef en zie je wat je eet. Dit maakt deze werkvorm een hele beleving.
  • Samen lerend eten: door gespreksvragen ga je met elkaar aan de slag. Je leert over het voedselsysteem, door samen te proeven en te praten. Dichtbij de praktijk en lekker!

Informatie en aanmelden

aan tafel

Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht op ProevenPraten.nl. Na aanmelden ontvang je het recept voor de maaltijd, waarvan de ingrediënten terugkomen in de verhalen. Ook ontvang je gespreksvragen waarmee je open met elkaar het gesprek aan te gaan over de voedselketen. Aan het eind van de avond krijg je praktische tips om aan de slag te gaan met wat je gehoord, geproefd, gevoeld en besproken hebt.

Wil je je na Proeven & Praten verder verdiepen over gerechtigheid? Organiseer dan bijvoorbeeld een Micha Cursus in je kerk.

Gerelateerd