Jacqueline Veugelers over de Micha Cursus

‘Ik werd me steeds meer bewust van wat onze westerse leefwijze teweegbrengt, en welke offers de planeet en mensen elders op de wereld daarvoor moeten brengen. Dat raakte me. Ik hoopte dat de Micha Cursus me hier meer inzicht in zou geven, en me kon helpen om bewustere keuzes te maken. Dat is zeker gelukt. Het was fijn om mensen te ontmoeten die met dezelfde issues worstelen als ik.

De cursus biedt een nieuw perspectief op belangrijke thema’s die naar mijn mening in de kerk te weinig aandacht hebben gekregen de afgelopen jaren. Daarnaast ontmoet je gelijkgestemden en kun je met elkaar veel teweegbrengen! Het maakte mij enthousiast om ervaringen van anderen te horen. Het voelt goed om met dit thema bezig te zijn, het geeft heel concreet handen en voeten aan het volgen van Jezus in mijn dagelijks leven.

‘De cursus zou standaard aanbod moeten zijn in heel kerkelijk Nederland.’

jlk feb 23 2022 86 scaled 1

De cursus geeft ook verdieping om vanuit Bijbels perspectief te kijken naar onze plek op aarde, maar ook praktische handvatten te krijgen hoe hiermee om te gaan in je leven. Twee dingen die er voor mij uitsprongen? Het hoofdstuk over slavernij. Het was nooit eerder tot mij doorgedrongen hoe grote rol dat nog steeds speelt in deze wereld. Een andere eye-opener was het verbond dat God in Genesis 9 sluit met de hele aarde. Niet alleen met mensen, maar ook met dieren en planten. Een grote les in nederigheid.

Ik probeer sinds het volgen van de Micha Cursus een ding tegelijk te veranderen in mijn leven. Steeds als ik gewend ben aan iets, zet ik weer een nieuwe stap. Wat ik erg belangrijk vind is het verminderen van afval, bewust consumeren (vooral ‘consuminderen’ dus) en letten op hoe duurzaam en slaaf-vrij een product of kledingstuk wordt gemaakt. De keuzes voelden in het begin misschien als een offer, maar hebben mijn leven vereenvoudigd en me een dankbaarder mens gemaakt! De cursus zou wat mij betreft standaard aanbod moeten zijn in heel kerkelijk Nederland.’

Gerelateerd