Periodiek schenken: waarom en hoe?

money life cursus geld euro

Periodiek schenken betekent dat je in een overeenkomst vastlegt dat je voor minimaal vijf jaar betrokken blijft bij Micha Nederland als donateur. Het voordeel hiervan is dat je een deel van je donatie weer terugkrijgt van de Belastingdienst (door het gedoneerde bedrag in te vullen bij jouw jaarlijkse inkomstenbelasting). We leggen je graag uit hoe het werkt.

Voor wie is periodiek schenken bedoeld?

Periodiek schenken is bedoeld voor particulieren die een eenmalige óf structurele donatie geven aan een organisatie met ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Micha Nederland heeft een ANBI-status, dus bij ons is dit ook mogelijk.

Hoe regel je het?

Simpel: je downloadt de overeenkomst en vult deze in. Hierbij kun je zelf kiezen voor hoeveel jaar je de overeenkomst wilt vastleggen (minimaal vijf jaar) en voor welk bedrag je wilt doneren. Dit formulier stuur je naar ons op via de post (onze adresgegevens vind je hier) of door het formulier in te scannen en naar [email protected] te mailen. Op deze manier laat je aan ons als organisatie en aan de Belastingdienst weten dat je voor langere tijd betrokken wilt blijven als donateur.

Waarom zou je hiervoor kiezen?

Het grote voordeel van het vastleggen van jouw gift is dat het door jou gedoneerde bedrag fiscaal aftrekbaar is. Dit betekent dat je een deel van jouw donatie weer terugkrijgt. Dit is een regeling van de overheid en geldt voor alle organisaties met een ANBI-status. Jouw belastingvoordeel kan zelfs 49,5 procent van de gift zijn. Het precieze bedrag wordt uitgerekend door de Belastingdienst en hangt af van jouw persoonlijke inkomstenbelasting.

Wat wordt er van jou verwacht?

Nadat de overeenkomst is gesloten is het de bedoeling dat jij het door jou gekozen bedrag naar ons overmaakt. Dat kan via onze website of via een overschrijving naar NL45 TRIO 0390 5222 95 op naam van Stichting Micha Nederland te Utrecht. Je mag zelf weten of je in één keer het hele bedrag overmaakt of bijvoorbeeld elke maand een deel van het totaalbedrag.

Verder is het van belang dat je tijdens jouw belastingaangifte (inkomstenbelasting) aangeeft dat je een overeenkomst hebt met Micha Nederland. De Belastingdienst vraagt dan om ons RSIN-nummer. Dat is: 8509 04 511.

Wanneer vervalt de overeenkomst?

De overeenkomst vervalt:

  • Als wij geen ANBI-kwalificatie meer hebben.
  • Als wij failliet gaan.
  • Als je arbeidsongeschikt of onvrijwillig werkloos wordt.
  • Als je overlijdt.

Samengevat …

De overheid heeft bepaald dat je recht hebt op een volledige belastingaftrek, maar dan moet je aan een paar voorwaarden voldoen:

  • Jouw donatie is vastgelegd in een overeenkomst periodieke gift.
  • Dit kan alléén bij organisaties met een ANBI-status.
  • Dit kan alléén als je jouw donatie voor minimaal vijf jaar vastlegt.
  • Jouw precieze belastingvoordeel hangt af van jouw persoonlijke situatie.
periodiek schenken

Wil je meer informatie of een persoonlijk advies?

Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Gerelateerd