Micha Cursus zet Sneek op het rechte been

 Vorig jaar (2014) is de Micha Cursus stevig vernieuwd. Tijdens een goedbezocht evenement met sprekers en muziek van Schrijvers voor Gerechtigheid werden de cursusboekjes uitgereikt. De ervaringen komen nu binnen. Wat vinden cursisten van het nieuwe cursusmateriaal? Een bijbelgroep in Sneek blikt terug.

 

Pieter de Vries, cursusleider van de bijbelgroep, is vol lof. De deelnemers begonnen met hoge verwachtingen aan de cursus, en die zijn uitgekomen. Vooral de mogelijkheid om als groep een keuze te maken uit onderwerpen, spreekt aan. Zo konden zij goed inspelen op de vragen die bij de cursisten leefden. Ook in de vernieuwde Micha Cursus neemt de praktijkdag een belangrijke plaats in, en dat moet vooral zo blijven, vindt deze groep.

Een greep uit de ervaringen.

Micha Cursus Sneek 

Gehaktballen

“De cursusavond begon met een gezamenlijke maaltijd. Om de beurt werd er gekookt. De eerste keer zaten we aan tafel en de lekkerste geuren kwamen uit de keuken. Borden met bloemkool, boontjes, aardappelen en gehaktballen werden uitgedeeld. Sommige mensen keken raar op hun neus; ze kregen een leeg bord voor zich. Een ander kreeg vijf gehaktballen, heel veel aardappelen en groenten voorgeschoteld. Er werd wat gegniffeld en al snel liep iedereen door elkaar heen om het eten te delen. Dit was meteen de eerste les voor ons, even voelen hoe het is om geen eten te hebben. Stilstaan bij mensen die zich geen warm eten kunnen permitteren.”

 

Confronterend 

Daarna maakten de cursisten via korte filmpjes kennis met de profeet Micha en de tijd waarin hij leefde. “Al gauw blijkt dat Gods Woord up to date is, en konden we Micha zijn woorden door trekken naar onze tijd.” En dat was soms behoorlijk confronterend. “We gingen aan de slag met vragen als ‘Hoe ga je om met de schepping? Waar kopen we ons dagelijkse brood? Naar welke supermarkt ga jij of koop je nog steeds plofkippen? Waar zijn de kleren die je koopt gemaakt? Kunnen we genieten van genoeg of eten we steeds meer in deze vreetcultuur? Ben je een naaste voor een ander of hebben we geen tijd omdat onze agenda propvol is gepland?”

 

Dankbaar

Goed en recht doen werd op de praktijkdag concreet. Met zeven personen een woonkamer opknappen. Of een huis schilderen bij iemand die dat hard nodig had. “Oudere, eenzame mensen een verwendag geven, het was een dag om nooit te vergeten. Ik ben dankbaar dat ik mee heb gedaan aan deze cursus.” Belangeloos andere mensen helpen en blij maken geeft een voldaan gevoel. “Misschien helpen we onszelf nog wel het meest, als we ontdekken dat we op deze manier kunnen uitdelen van wat we zelf ontvangen hebben.”

 

De cursisten vinden dat de Micha Cursus helpt om het licht van Gods liefde te laten zien. Een klein gebaar kan al een enorme waarde hebben. Ze hebben ontdekt dat het geloof daartoe oproept. “Het prijzen van God is lucht, als je voor je verantwoordelijkheid vlucht. Vanuit die verantwoordelijkheid klinkt de oproep om er voor elkaar te zijn, veraf en dichtbij. Ieder mens heeft immers warmte en aandacht nodig. Geloven is een levensstijl die je door God is gegeven.”

 

Ook de Micha Cursus doen met je Bijbelkring? Kijk op www.michacursus.nl

Gerelateerd