Kind te Koop: een kinderboek over moderne slavernij

Kind te Koop

Wereldwijd leven er wel 12 miljoen kinderen in slavernij. Ze moeten hard werken zonder daar iets voor terug te krijgen en leven vaak in onmenselijke omstandigheden. Hoe vertel je hierover aan kinderen? Het nieuwe boek Kind te koop behandelt moderne slavernij op een manier die geschikt is voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar.

‘Ik vond het zelf fijn om te lezen en niet te moeilijk.’

– Gabriël (12 jaar)

Kind te Koop: over het boek

Het boek staat vol met waargebeurde verhalen van kinderen die in slavernij zijn bevrijd. Kumar moest bijvoorbeeld gedwongen werken in een steenfabriek en Mansoor in een rozenkwekerij. Zij delen over hun ervaringen en ook wat ze zijn gaan doen sinds ze bevrijd zijn. Ook lees je interviews met de mensen die in de reddingsteams en bij hulporganisaties werken.

In Kind te Koop vind je interactieve opdrachten, vragen om over door te praten, inspirerende citaten en vooral heel veel interessante weetjes, die het thema op een passende manier onder de aandacht van kinderen brengen. Denk aan:

  • Wat is slavernij eigenlijk precies?
  • Hoe komen kinderen bijvoorbeeld in slavernij terecht?
  • Hoeveel slaven zijn er ongeveer per continent?
  • Wat kun je doen voor mensen die totslaafgemaakt zijn?
  • Wat als je niet naar school gaat?

Micha-boekenreeks

Kind te Koop is onderdeel van de Micha-boekenreeks: een samenwerking tussen Micha Nederland en uitgeverij Buijten & Schipperheijn. Met de boeken in de Micha-boekenreeks hopen we christenen te inspireren en aanzetten tot gerechtigheid in hun eigen leven, vanuit de overtuiging dat we als christenen geroepen zijn om zorg te dragen voor elkaar en voor de wereld.

In onze boeken kaarten we thema’s aan die in andere boeken nog niet gedeeld worden of die onderbelicht blijven. Of, zoals in dit geval, we maken thema’s geschikt voor nieuwe doelgroepen. Kind te Koop is het tweede boek dat geschreven is voor kinderen. Eerder publiceerden we Kleur je wereld groen.

kind te koop

Boekpresentatie

Op woensdag 18 oktober 2023, op de Europese dag tegen mensenhandel, was de boekpresentatie van Kind te Koop, in basisschool De Sprankel in Zwolle. De kinderen uit groep 7 en groep 8 luisterden naar Jolanda de Boer, senior officier van justitie van het Openbaar Ministerie; Godwin Arhin, die door de EO-jongerendag is uitgeroepen tot de leukste jeugdleider van Nederland; Matthias Olthaar, die uitrekende hoeveel moderne slaven er voor de Nederlandse economie werken. Intussen werd er hard gewerkt door de kinderen. Ze schreven brieven aan Mirjam Bikker, sorteerden rijst en moesten opdrukken. Als grote verrassing kwam Elly Zuiderveld langs om het kinderlied Eindelijk weer kind ten gehore te brengen.

‘Goed boek. Ik heb ervan geleerd dat er nog steeds slavernij is.’

– Abel (12)

Gerelateerd