Ervaringen uit de Micha Cursus

Duurzame stappen nemen

shutterstock 393983335

 

We zijn alweer bij de derde bijeenkomst van de Micha Cursus. Een cursus van vijf avonden, waarin we de profeet Micha volgen die oproept om goed en recht te doen. Tijdens de soep spraken we allereerst met elkaar over onze huiswerkopdracht: bedenk voor jezelf een concreet actiepunt om je eigen huishouding te verduurzamen en voer dat ook uit.

 

Siroop en sapjes

Dat bleek nog niet zo simpel te zijn. Allerlei ‘ja, maar’s’ bleken ons tegen te houden om een duurzame stap te nemen. Een ja/nee of nee/nee sticker op je brievenbus plakken om papierverspilling tegen te gaan is best lastig als je graag de aanbiedingen doorneemt. De thermostaat wat lager zetten is moeilijk als je gewend bent aan de 21 graden van altijd. En minder vlees eten is ook een hele stap in ons vleesminnende Nederland. Toch kwamen we met z’n allen tot een hele lijst met dingen die we ieder voor zich wel veranderd hadden. De een gebruikte de wasdroger niet meer, een ander verbeterde de isolatie van zijn huis en weer een ander stapte over op Ecover voor de vaatwasser. Er waren mensen die korter gingen douchen, die ledlampen aangeschaft hadden, die besloten hadden siroop te gebruiken in plaats van sapjes en mensen die meer waren gaan fietsen en de auto lieten staan voor de kleine afstanden. Ieder op zich lijken dat kleine stapjes, maar samen zetten ze welk degelijk zoden aan de dijk!

 

Zelfgenoegzaamheid

Hierna was het hoofdstuk voor vandaag aan de beurt, waarin aandacht was voor een duurzame omgang met de medemensen. Het verhaal van de Barmhartige Samaritaan werd als voorbeeld gelezen: zijn wij in ons leven een barmhartige Samaritaan of lopen we liever om moeilijke situaties/ mensen heen? De eerlijkheid gebood ons te erkennen dat dat laatste ons, soms vaker dan wel liefhadden, gebeurde. We zijn immers druk met allerlei dingen en het ontbreekt soms gewoon even aan de energie of de zin om die ene wat ziekelijke of depressieve buurvrouw te bezoeken. Aan de andere kant hoorden we ook over mensen die mantelzorger waren, die standaard wat extra tijd uittrokken bij het bezorgen van de kerkbalans of die vrijwilliger waren bij de voedselbank. Maar dat wat we wél deden, daar durfden we ons eigenlijk toch niet goed tevreden over te voelen. Misschien maar goed ook, want het zet ons aan tot nog een stapje extra en behoedt ons voor zelfgenoegzaamheid. Aan de andere kant….

 

Benieuwd wat de volgende avond zal brengen! Consuminderen staat dan op het programma.

 

Geschreven door Janet van der Weide, die de Micha Cursus doet in Nieuw Buinen.

 

Doe je ook de Micha Cursus of heb je de cursus gedaan? We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Mail naar [email protected]

Gerelateerd