3 tips voor het verklein van je digitale voetafdruk

digitale voetafdruk

Hoe meer je online bent, hoe groter je digitale voetafdruk is. Wist je bijvoorbeeld al dat het bewaren van slechts 20 e-mails gelijkstaat aan 1.000 kilometer autorijden!? Wil je dus werken aan een duurzame levensstijl, begin dan met het opruimen en bijhouden van je data. Bij Micha Nederland zijn we sinds 2023 de uitdaging aangegaan om onze digitale voetafdruk te verkleinen, zowel qua werkaccounts als qua privéaccounts. In dit bericht lees je hoe en wat.

1. Maak je inbox leeg

Het voelt vaak prettig om mails te bewaren, ‘just in case’, maar iedereen weet: de kans is minimaal dat je er ooit nog naar kijkt. We hebben een tijdje door onze inbox gescrold, af en toe wat mailtjes in een lokale map ‘bewaren’ gesleept, en toen was het zover: control alt delete.

Spannend? Ja. Een bevrijding? Eigenlijk ook wel.

digitale voetafdruk

Wil je zelf iets bewuster beslissen welke mails je wel/niet wilt verwijderen? Dan werkt het vaak handig om een filter te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld filteren op alle mails vóór een bepaalde datum (verouderde mails dus) of op alle mails met bepaalde zoekwoorden (zoals ‘lootjestrekken’ of ‘datumprikker’) of van bepaalde afzenders (zoals de naam van een webwinkel of je vroegere werkgever). Selecteer het gehele zoekresultaat om het vervolgens in één klik te verwijderen.

Om het volstromen van onze (Micha-)inbox in de toekomst structureel te beperken, hebben we:

  • Ons uitgeschreven van nieuwsbrieven die we toch al nooit lazen.
  • Ingesteld dat mails automatisch verwijderd worden na een periode van 1 jaar. Om te voorkomen dat belangrijke mails kwijtraken, slaan we deze voortaan lokaal op.
  • Besloten om overleg vaker per telefoongesprek of app te doen.

2. Verwijder oude accounts

Micha-medewerker Lysanne: ‘Ik gebruik nu zo’n 12 jaar de wachtwoordenkluis LastPass. Telkens als ik ergens inlog, worden mijn wachtwoorden hierin opgeslagen. Dit is heel handig, omdat ik dan altijd veilige wachtwoorden kan gebruiken die ik zelf niet hoef te onthouden (en mijn browser ook niet). Ook weet ik hierdoor precies voor welke sites ik een account met inloggegevens heb. Het was wel even schrikken toen ik laatst ging tellen om hoeveel accounts dat inmiddels in totaal gaat: 411. Honderden apps, winkels en platformen die mij in hun systeem hebben staan. Dat kost allemaal data. Het kostte even wat moeite, maar inmiddels zit ik onder de 100 accounts.’

3. Verminder de schermtijd

Uiteindelijk is het simpel: elke online handeling kost CO2-uitstoot. Daarom is de beste manier om je digitale voetafdruk te verkleinen om onze schermtijd te verminderen. En om als we toch online werken, voor de meest duurzame optie te gaan.

  • Bij Micha Nederland zijn we minder tijd en aandacht gaan besteden aan onze socialmediakanalen. We hebben simpelweg besloten dat het tevreden houden van de algoritmes te veel tijd, moeite, aandacht en CO2 vraagt in vergelijking tot wat het oplevert. We nodigen mensen liever uit om zich aan te melden voor onze nieuwsbrief, met daarin een selectie van de meest relevante en inspirerende info en ontwikkelingen.
  • Ook qua ‘consumptie’ van social media valt er genoeg te minderen. Elke app geeft informatie over de hoeveelheid tijd die we er besteden. Een slimme truc om jezelf te herinneren aan het op tijd stoppen met scrollen, is door schermtijd in te stellen. Dan krijg je een melding als je door jouw maximale aantal minuten heen zit.
  • We gebruiken de zoekmachine Ecosia. Niet alleen is dit een goede zoekmachine qua privacy, ook compenseert Ecosia het internetgebruik van jouw zoekopdrachten door het aanplanten van ‘hotspots van biodiversiteit’ in tientallen landen.
  • We zetten onze laptops structureel uit in plaats van de slaapstand te gebruiken.

Heb jij nog tips voor het verkleinen van onze digitale voetafdruk?

Leuk als je het ons laat weten. We staan open voor nieuwe uitdagingen!

Gerelateerd