Een tijdcollecte betekent dat je tijd doneert aan een project in plaats van geld. Samen met een groep kerkleden help je een dag(deel) als vrijwilligers mee op een plek waar men de hulp goed kan gebruiken.
Hoe organiseer je een tijdcollecte?
Stap 1. Bedenk hoe je de tijdcollecte het liefst wilt organiseren. Wil je dat kerkleden zich bijvoorbeeld per kring aanmelden en op een zelf uitgekozen moment aan de slag gaan? Of wil je een speciale actiedag organiseren en daar zo veel mogelijk kerkleden voor uitnodigen? Er zijn allerlei vormen mogelijk. Het kan bijvoorbeeld eenmalig georganiseerd worden, eens per jaar of maandelijks op een zaterdagochtend.
Stap 2. Stem je plan altijd af met een organisatie die je aan een project kunnen helpen, zoals HipHelpt, Stichting Present, Stichting Gave of een lokale organisatie in de buurt. In overleg met deze organisaties kun je een of meerdere data afspreken, waar gemeenteleden zich voor kunnen aanmelden. Verschillende organisaties werken op verschillende manieren, dus vraag eerst even wat voor deze organisatie fijn is.
Stap 3. Kondig de tijdcollecte op tijd aan. Communiceer daarbij duidelijk hoe een groep of individu zich kan aanmelden. In het kerkenpakket van de Micha Zondag 2024 (‘Zien we het wel?’) vind je op pagina 40 een voorbeeld van een aanmeldformulier.
Voorbeeld tijdcollecte
Een voorbeeld van een tijdcollecte is om je aan te melden voor Sociaal Tuinieren van Stichting Present. Hierbij zorgt Stichting Present voor verbinding tussen buren én voor meer groen in de wijk door het opknappen, onttegelen, duurzaam beplanten en regelmatig bijhouden van verwaarloosde tuinen door lokale vrijwilligers bij buren die dat zelf echt niet kunnen, in samenwerking met de lokale buurthuizen en de burennetwerken.