De scheppingsperiode 2024 vindt plaats van 1 september tot en met 4 oktober. In deze jaarlijkse periode staan we met christenen wereldwijd stil bij de schepping. We vieren de goedheid van wat God geschapen heeft, we bidden voor het onrecht dat haar wordt aangedaan en we bezinnen ons op onze eigen manier van leven.
Thema scheppingsperiode 2024
‘Hoop en leef met de schepping’ is het thema van de scheppingsperiode dit jaar. Centraal staat de Bijbeltekst Romeinen 8:19-25. In deze tekst worden de barensweeën van de schepping beschreven, als gevolg van onze egoïstische en onhoudbare daden die haar schade toebrengen. En die zich uiten in allerlei klimaatrampen, verlies aan biodiversiteit, menselijk lijden, enzovoorts.
Maar Romeinen 8 benoemt ook de hoop die aanwezig is in de verwachting op een betere toekomst. Hopen betekent in Bijbelse context niet stilstaan, maar eerder huilen én actief streven naar nieuw leven te midden van de strijd.
De schepping (en wij dus ook) is geroepen om de Schepper te aanbidden en samen te werken aan een toekomst vol van hoop. Net als bij de bevalling gaan we door een periode van intense pijn, maar er komt ook nieuw leven tevoorschijn.
Tips voor de invulling van de scheppingsperiode
In dit bericht vind je enkele tips om aandacht te geven aan de scheppingsperiode 2024 in/met jouw kerk.
1. Ga naar buiten
Iedereen maakt op een andere manier verbinding met de natuur. De een gaat vogels spotten, de ander picknicken, de ander gaat hardlopen, kanoën of fotograferen. Ga dus samen iets doen waar je blij van wordt, waardoor verwondering ontstaat of waarmee je de diepgang creëert waarnaar je op zoek bent. Organiseer bijvoorbeeld een stiltewandeling, gebedswandeling voor de natuur of een klimaatwandeling (waarin je aan de hand van gespreksvragen in gesprek gaat).
Andere tips en ideeën vind je op fetedelanature.nl.
2. Organiseer een themabijeenkomst
Wil je je in een specifiek onderwerp verdiepen? Organiseer dan eens een thema-avond. Voor inhoudelijke input en inspiratie kun je verschillende kerkenpakketten inzien over de schepping. Bijvoorbeeld:
- Thuis op plaatsen zonder hoop. Klimaatrechtvaardigheid = naastenliefde (2023)
- Genieten van genoeg (2021)
- Hoop voor mens én dier (2019)
Deze kerkenpakketten zijn gratis te downloaden via michazondag.nl.
3. Doe mee met World Cleanup Day
Op 20 en 21 september zijn er schoonmaakacties in heel Nederland om zwerfafval en plastic in het bijzonder op te ruimen. Je kan zelf een actie organiseren of aansluiten bij een actie die al wordt georganiseerd. Je kunt zelf een eigen schoonmaakactie organiseren of je bijvoorbeeld aansluiten bij een van de lokale groepen van A Rocha Nederland.
4. Bekijk de inspiratiegids van de Laudato Si’ Alliantie
De Laudato Si’ Alliantie maakt jaarlijks een handige inspiratiegids vol suggesties voor een liturgie en gespreksstof die bruikbaar is tijdens de scheppingsperiode. Ook geschikt voor oecumenische samenkomsten. De rode draad in deze brochure is de encycliek Laudato Si’ die paus Franciscus schreef over de zorg voor het gemeenschappelijk huis.