Opvang van vluchtelingen: wat kunnen we doen?

Op maandag 29 augustus 2022 organiseert de Koningskerk in Zwolle een informatieavond over een humane opvang van vluchtelingen in Nederland. Wat kunnen wij als Nederlanders te doen om vluchtelingen mensen welkom te heten? 

Vluchtelingen delen hun ervaring

Op de avond spreekt onder andere Awraham Soetendorp. Hij is voormalig rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeenschap van Den Haag en van het Progressief Joods Verbond. Soetendorp werd in de Tweede Wereldoorlog opgevangen door Ria en Bertus van der Kemp uit Velp. Dit katholieke echtpaar was, met gevaar voor eigen leven, twee jaar en twee maanden, tot het einde van de oorlog, zijn pleeggezin.

Soetendorp over wat zij voor hem betekenen: ‘Het was ongelooflijk moedig van Ria en Bert om mij in huis te nemen. Om mij de mogelijkheid te geven te zijn. Als de mens daartoe in staat is, dan is het geen utopie, geen wensdroom dat mensen in staat zijn de grens van de angst te overschrijden. Het zijn vaak heel gewone mensen die dat hebben gedaan. Als zij dat kunnen, dan moeten wij dat ook kunnen. We moeten de goede krachten bundelen, die zijn nog sterker dan het kwaad. Goedheid is besmettelijk.’

Wat kunnen Nederlanders zelf doen?

Ook vertellen de organisaties Takecarebnb en stichting Nidos over de opvang van vluchtelingen in Nederland. Duidelijk is dat integratie een stuk beter gaat vanuit een gewoon huis met mensen die midden in de Nederlandse maatschappij staan.

Praktische info:

Poster A4 informatieavond

Gerelateerd