Miriam: ‘Waarom praten we niet over Moria?’

Moria

Van de zomer brandde het kamp Moria op het eiland Lesbos af. Ik (Miriam, stagiaire bij Micha Nederland) was hierdoor enorm geraakt. Ik ben zelf als vrijwilliger in 2017 twee weken op Lesbos geweest met een organisatie, dus ik wist hoe uitzichtloos de situatie voor zoveel mensen daar was. Maar toen brandde het kleine beetje wat ze nog hadden ook nog helemaal af. Ik sta er versteld van, dat er vanuit Nederland nog steeds niets is gebeurd en dat er nu niet meer over gepraat wordt. Ik denk dat we hier nog wel over moeten praten, dat we ons nog steeds moeten laten raken. Zodat er uiteindelijk wel iets gaat gebeuren, en idealiter deze mensen – als je het mij vraagt – in Europa een thuis vinden. En geen tent in de ijskoude winter. 

moria

Toch snap ik ook dat we deze mensen vergeten. Ik was zo betrokken in de zomer en deed zelfs mee met een protest in Utrecht, toch raakte Moria ook bij mij weer op de achtergrond. Ik kan makkelijk vijf redenen bedenken waarom we de mensen in Moria aan hun lot overlaten:

1. Het is zo lang geleden, en niemand praat er meer over, toch?

De media-aandacht is weggeëbd en op social media is het stil. De brand is misschien al een tijd geleden, maar de situatie is nog steeds schrijnend. Wil je toch op de hoogte blijven? Volg dan de hulporganisaties die nog regelmatig berichten over de ontwikkelingen, zoals Stichting Bootvluchteling, Christian Refugee Relief, Eurorelief.

2. Het probleem is toch opgelost? Er is nu toch Moria 2.0?

Het probleem is niet opgelost, een kamp is namelijk geen langdurige oplossing. Er zijn op dit moment allemaal tenten opgezet in Moria 2.0, maar geeft deze mensen geen bescherming tegen de winterse kou. Wat jij kunt doen? Teken petities (zie punt 3), laat je stem horen door nieuwsberichten te delen of doe mee aan een actie, bijvoorbeeld Nacht van de vluchteling.

3. Ik heb geen tijd! Ik doe al zo veel dingen.

Herkenbaar. En het is ook goed om niet álle nood van de wereld op jouw schouders te nemen. Dat houd je niet vol. Maar wist je dat een petitie zo getekend is? Kost jou weinig tijd, maar jouw stem is zo belangrijk! Hier twee petities die je kunt tekenen:

4. Kamp Moria voelt ver weg. Wat heeft dit nou met mij te maken?

Als dit je tegenhoudt, weet dan dat er waarschijnlijk vluchtelingen in je eigen straat of buurt wonen. Mensen die net als de vluchtelingen op Lesbos gevlucht zijn en hopen op een betere toekomst. Stichting Gave geeft goede tips hoe je met deze mensen in contact kunt komen:

En lees Mattheüs 25:31-46. In vers 35 staat: ‘Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op.

Vers 40: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.’

5. Wat kan ik nou doen? Ik heb toch niet zo veel invloed?

‘Nobody made a greater mistake than he who did nothing, because he could do only a little’, aldus Edmund Burke. Dus: deel het, praat erover, organiseer een actie om geld in te zamelen of doe mee aan een inzamelactie via Christian Refugee Relief. Overweeg ook eens om de Micha Cursus te volgen. Hoe we omgaan met vluchtelingen is één van de onderwerpen die in de cursus aan bod komen.

Gerelateerd