Lees-, kijk- en luistertips over zorgen voor de schepping

We hebben een heel aantal boeken, documentaires, video’s en podcast op een rij gezet over zorgen voor de schepping. Zowel theologische verdieping, praktisch of een combinatie van beide.  

Boeken 

Documentaires/ Video’s 

Podcasts


Boeken

Groene Hart van het Geloof – Dave Bookless

Dit hoopvolle boek laat zien dat de Bijbel goed nieuws is voor de schepping. Het benadert de grote problemen op het gebied van klimaat, milieu en natuur vanuit het hart van het evangelie. Zorg voor de schepping hoort bij het leven met God, bij de kern van het christelijke geloof. Christenen zijn geroepen goed te zorgen voor de schepping. Dit boek verrijkt je geloof en verandert je kijk op de wereld. Bestel je exemplaar van het groene hart van het geloof.  

Genieten van Genoeg – Martine Vonk

Hoe ga je om met zorgen? Met je geld en je bezittingen? Met de beperkte tijd die je hebt? Hoe kijk je naar anderen en jezelf? Wat betekent luxe en genieten voor je? Jezus geeft prachtige, concrete antwoorden. Telkens blijkt dat minder ook meer kan zijn.
Genieten van genoeg, dat lijkt een tegenstelling, maar in beperking ligt juist vrijheid. Bestel je exemplaar van Genieten van Genoeg.

 

Het Groene Normaal – Alfred Slomp

In dit boek gaat Alfred Slomp langs tien groene en inspirerende christenen, die allemaal vanuit hun eigen perspectief en expertise pleidooi voeren om aan te haken bij de trend van duurzaam leven. Net als het gelijknamige manifest wijzen zij op het belang van bezinning op en vernieuwing van onze manier van leven, vanuit verwondering over de natuur om ons heen.

Groene Theologie – Trees van Montfoort

‘Groene theologie’ verwoordt een andere kijk op natuur. Vanuit de Bijbel en de christelijke traditie benadrukt de auteur dat niet de mens centraal staat, maar Gods liefde voor heel de schepping. Het biedt een overzicht en analyse van hedendaagse ecotheologie.

Dier & Evangelie – Andrew Linzey

Een thema wat nog maar weinig is beschreven en besproken vanuit een christelijk perspectief. Dieren en hun recht. In dit boek komen thema’s m.b.t. rentmeesterschap, leiderschap en in het bijzonder: dierenrechten (= Gòd geeft elk geliefde door Hem geschapen schepsel recht op leven) aan bod.

Maak je bijbel groen – Nederlands Bijbel Genootschap

Maak je bijbel groen is een lees- en werkboek met de extra inhoud uit de originele Groene Bijbel. Ga op zoek naar het snijvlak van Bijbel, geloof en duurzaamheid. Daarnaast roept het je op om zelf na te denken over je eigen handelen.

De verborgen impact + werkboek – Babbete Porcelijn

Dit boek geeft inzicht in onze impact op de planeet. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en hij is groter dan we denken. Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. De verborgen impact geeft inzicht en biedt houvast voor mensen die hun negatieve impact op de planeet willen ombuigen in een positieve impact. Er is nu ook een handig werkboek bij gemaakt om je te helpen ontdekken welke stappen jij kan zetten.

Hoe kan ik Groener leven – Theanne Boer

Natuurlijk, om onze planeet voor àlle mensen en voor de natuur leefbaar te houden moeten we ons leven aanpassen. Dat weet iedereen. Maar weten en doen zijn twee heel verschillende dingen. Want waar begin je? Hoe vergroen je je huis, je voeding, je kleding en de rest van je leven? Hoe houd je jezelf gemotiveerd en houd je vrolijk vol, ook al lijkt het niet veel te helpen? Theanne Boer is al een eindje op weg als het gaat om groen leven. Zij loopt graag een stukje met je op en schreef jou 10 bemoedigende brieven. Lees hier het eerste hoofdstuk uit haar boek!

SuperWaar – Alfred Slomp

Wil je in de supermarkt wel meer duurzame producten kopen, maar raak je in de war door alle keurmerken, adviezen en tegenstrijdige meningen? Ben je goed op weg, maar zou je graag de volgende stap willen zetten naar nog meer duurzame keuzes? In ‘SuperWaar’ worden alle aspecten van duurzaam eten besproken, maar ook de dilemma’s waar je tegen aan loopt als je anders wilt gaan eten. Met praktische tips, heerlijke recepten en inspirerende voorbeelden!

Groen Op Hakken – Marjoke Knoop

Groen op hakken is een boek voor alle vrouwen die het best iets groener willen doen, maar niet zo goed weten hoe. Vol tips en ervaringen om duurzamer te leven, met een heerlijk positieve én christelijke insteek. Ook wie al enthousiast begonnen is en nog een stapje verder wil gaan, vindt hier meer informatie en inspiratie. De tips zijn ingedeeld in drie niveaus, voor elk wat wils: groen, groener, groenst. Onderwerpen als voeding, kleding en kinderen komen aan bod, aangevuld met veel tips, columns en lekkere recepten.

Dit is een goede Gids – Marieke Eyskoot

Dit boek staat vol praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd, en laat zien dat mooi en verantwoord prima samen gaan. En vooral dat het gaat om goed, niet om perfect: om slimme keuzes, doen wat je kan en wat bij je past. Met dit moderne handboek wil ik groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar maken. De juiste adressen, mooie merken, fijne plekken, verrassende weetjes en handige oplossingen – precies wat je nodig hebt. Want iets goeds doen én het goed hebben tegelijk: kan het veel beter?

Op orde! Minimaliseren in het gezin – Gera van den Berg

Van den Berg merkte dat ze als moeder de hele dag weinig anders deed dan opruimen. Via de kinderen kwam er steeds weer iets nieuws binnen: cadeautjes, kleding, reclamespeeltjes. Veel van haar tijd en energie ging er in zitten om het huis op orde te houden. Groter wonen en nieuwe opbergsystemen bleken niet de oplossing. Dat leidde alleen maar tot méér spullen. Zo begon de ontdekkingstocht van Van den Berg in de wereld van het minimaliseren, consuminderen en een nieuw verstaan van het begrip ‘rentmeesterschap’ waarmee ze als christen was opgegroeid. In dit boek legt ze uit hoe ze het minimaliseren heeft aangepakt in de context van haar gezin en deelt haar tips en adviezen om anderen op weg te helpen.

Zero Waste Project  – Nicky en Jessie Kroon

In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintagewinkels en betere wereld!


Documentaires  / video’s


Video’s en documentaires over zorg voor de schepping, milieuactivisme en de rol van de kerk vanuit verschillende plekken in de wereld.

Creation Care (ENG)

Korte video’s van theologen en christelijke milieuactivisten die je helpen om de kerk te betrekken bij verschillende aspecten van zorg voor de schepping en streeft ernaar jonge leiders, gevestigde leiders, kerken, organisaties en bewegingen te inspireren om het belang zorg voor de schepping in al hun activiteiten te integreren. Kijk hier

 

Minimalism, Cow Spiracy en A Plastic Oceaan (Netflix)

Op Netflix staan een tal van documentaires die het kijken waard zijn. Bij een aantal van deze ontwikkelde we vanuit Micha Nederland gespreksvragen voor bijvoorbeeld je kring of thuis op de bank nadat je deze samen hebt gekeken. Bekijk het materiaal hier.

Gefileerd (NL)

Waar en onder welke omstandigheden is jouw voedsel gemaakt? In ‘Gefileerd’ reist Jennifer Hoffman met Charlotte, Daniëlle, Kevin, Mitchell en Sam naar Thailand. Daar zien, horen en ervaren ze hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd. Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord?  Kijk hier

Wangari Maathai & The Green Belt Movement (ENG)

Dit filmpje laat heel duidelijk de directe relatie zien tussen zorg voor de schepping en het bestrijden van armoede. Wangari Maathai is een Keniaanse milieuactivist en politiek activist. In de jaren zeventig richtte Maathai de Green Belt Movement op, een milieu-NGO die zich richt op milieubehoud en vrouwenrechten. In 2004 werd ze de eerste Afrikaanse vrouw die de Nobelprijs voor de vrede ontving voor haar bijdragen aan duurzame ontwikkeling, democratie en vrede. Kijk hier

Our Daily Bread

Een al wat oudere documentaire over de westerse voedselindustrie (let op: zonder spraak). Maar nog steeds relevant en interessant om eens te kijken. Dit is een Russische film, maar er wordt in de film niet gesproken. Kijk hier


Podcasts

De meeste van deze podcasts zijn te vinden op alle regulier podcast aanbieders. Zo niet? Dan staat er een link naar waar je deze online kan vinden.

Micha Nederland ( NL)

Zorgen voor elkaar en voor de schepping. De profeet Micha roept ons op om goed en recht te doen. Maar hoe breng je dit eigenlijk in de praktijk? 
Ja, je leest het goed we zijn een podcast aan het maken! Je moet nog even geduld hebben en hoort natuurlijk van ons wanneer het online komt!

Vroege Vogels (NL)

Via deze podcast hoor je veel over de Nederlandse natuur, klimaat en gerelateerde thema’s. Leuke gesprekken, ontdekkingen en rapportages in en over de natuur.

The Rowcast (ENG) –  een podcast van ‘Renew our World’.  

Renew Our World is een wereldwijde beweging van Christen die geloven dat zorgen dragen voor elkaar en voor de schepping een opdracht is voor iedereen: God Liefde uitleven voor elkaar en de schepping. In deze podcast hoor je mensen vanuit heel de wereld die dit uitleven met hun hoofd hart en handen. In hun kerk, werk en persoonlijke omgeving.

The Justice Conference  Australia (ENG)

Samen ontdekken wat het betekent om Jezus te volgen, gerechtigheid en barmhartigheid na te sterven en uit te leven midden in de gebrokenheid van onze wereld.

The Hopeful Activist podcast (ENG) 

Inspirerende verhalen van christelijke activisten – mensen die een al oude aansporing om recht te doen naleven en in praktijkbrengen. Inspirerend en hoopgevend.

Gerelateerd