Nederlandse slavernijverleden: extra kerkenpakket voor juli 2023

kerkenpakket 2023

Het kerkenpakket Gedeeld verleden, gedeelde toekomst over de doorwerking van het Nederlandse slavernijverleden is vanaf nu beschikbaar. Het kerkenpakket is bedoeld voor de zondagsdienst van 2 juli 2023, tijdens het weekend van Keti Koti. Tijdens dit weekend wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname herdacht en gevierd. Natuurlijk kun je het ook gebruiken voor een themadienst op een datum naar keuze. Of als kringmateriaal.

Het kerkenpakket bestaat onder andere uit preekschetsen, een leespreek, liedsuggesties en een kinder- en tienerprogramma. Ook gespreksvragen en een historische duiding van het Nederlandse slavernijverleden en de rol van de kerk zijn inbegrepen. Het doel van het kerkenpakket is om een gesprek te openen in kerken. Hoe werkt ons slavernijverleden door tot op de dag van vandaag? Wat was de rol van christenen en wat is nu onze verantwoordelijkheid als christenen?

Partners

Beeldmerk kerkenpakket slavernijverleden scaled 1

Het kerkenpakket komt tot stand in samenwerking met onder andere de EO, Intercultural Church Plants, Leger des Heils, het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, PKN en SKIN. Ook toetst een expertisegroep alle inhoud. De preekschetsen worden verzorgd door Bert Altena, Rhoïnde Doth, Mirjam Muis en Afinus de Vries.

‘Christenen missen vaak historische context en hebben hierdoor geen zicht op de structurele ongerechtigheid en maatschappelijke ongelijkheid als gevolg van ons slavernijverleden. Laten we daarom samen nieuwsgierig zijn, luisteren, dromen, eerbiedigen, uitnodigen, ervaren, aanmoedigen en vooral: de kloof overbruggen.’
– Harmen Niemeijer, Micha Nederland

Meer info het kerkenpakket en het Nederlandse slavernijverleden

Gerelateerd