In een verklaring over extreem-rechts gedachtegoed nemen honderden christelijke leiders duidelijk stelling. Vanuit ‘de overtuiging dat alle mensen gelijkwaardig zijn’, verklaren de ondertekenaars dat de christelijke boodschap, ook wel evangelie genoemd, niet samen kan gaan met extreem-rechts gedachtegoed. De verklaring stelt dat een gedachte van ‘eigen volk eerst’ onmogelijk kan samengaan met een Bijbelse boodschap van naastenliefde. Ook benadrukken de ondertekenaars het pijnlijke verleden van de kerk, waarin meer dan eens te lang gezwegen is over onrecht.
Initiatiefnemer en predikant Folkert de Jong: “Wij hadden gehoopt dat het PKN-leiderschap zelf al met een duidelijk geluid zou komen, zoals ook in naburige landen Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk is gebeurd. Toen ik de ambtsbelofte aflegde voor mijn predikantschap beloofde ik me te verzetten tegen alles wat strijdig is met het evangelie. Dat is wat er wat mij betreft nu speelt. Kunnen we volharden in het preken van onvoorwaardelijke liefde en menswaardigheid in een tijd waarin de haatkrachten steeds sterker lijken te worden en, ook binnen de kerk, steeds meer normaal gevonden worden?”
Initiatiefnemer en Micha Nederland directeur Harmen Niemeijer: “Als Micha Nederland hebben we onze antennes goed uitstaan binnen christelijk Nederland. Ik merkte dat er breed een verlangen was om stelling te nemen rondom deze thematiek. Juist als thema’s schuren willen wij helpen om het gesprek op gang te krijgen. Met het uitbrengen van deze verklaring hopen we het gesprek te starten, daarnaast bieden we via onze website praktische tips om dit thema bespreekbaar te maken in lokale kerken en gemeenschappen. Ons verlangen is dat kerken oefenplaatsen zijn voor de noodzakelijke gesprekken over racisme en discriminatie.”
Juist als thema’s schuren willen wij helpen om het gesprek op gang te krijgen.
– Harmen Niemeijer, directeur Micha NL
De verklaring is opgesteld door een groep van predikanten in samenwerking met de stichting Micha Nederland. Christelijke kopstukken over de hele kerkelijke breedte, van rooms-katholiek tot gereformeerd tot evangelisch, staan er inmiddels onder. De verklaring kan nog worden onderschreven tot en met 21 september (via: Ondertekenen verklaring ‘Evangelie en extreem-rechts gaan niet samen’ – Micha (michanederland.nl)). Inmiddels staan er al ruim meer dan 400 christelijke leiders onder de verklaring, onder andere publiek theoloog Stefan Paas en binnen de christelijke wereld bekende namen zoals Willem J. Ouweneel, Thomas Quartier, Wilkin van de Kamp, Rhoïnde Doth en Samuel Lee.
Als Micha bieden we handelingsperspectieven aan om concreet met een groep of individueel met het thema van de verklaring aan de slag te gaan. Deze kan je hier op onze website vinden.