Een preek over dieren: is dat wel geestelijk genoeg?

‘Komende zondag preek ik over dieren’, vertel ik aan mijn zus tijdens een kopje koffie. Ze begint te gniffelen en ik voel hem al aankomen. ‘Maar jij hebt toch helemaal niets met dieren?’ Ze refereert aan de band die ik heb met de hond van mijn ouders of eigenlijk de ontbrekende band. Als ik eerlijk ben ik vind ik de hond, die meer weg heeft van een cavia, inderdaad stinken. Hoewel ik me enorm inzet voor zorg voor de Schepping hoeven wij geen huisdier inderdaad.

Niet zo heel lang geleden las ik, volgens een leesrooster, het verhaal van Jona. Voor mij een overbekend verhaal uit mijn kinderjaren. Het eeuwenoude verhaal sprak op een nieuwe manier. Nooit eerder waren de laatste woorden van het boek me opgevallen. God stelt Jona daar een retorische vraag als reactie op zijn frustratie over de boom die dood gaat. ‘Als jij je hier al zo druk over maakt, des te meer maak Ik me druk over Ninevé met al haar inwoners, EN DAN NOG AL DIE DIEREN!’

Vol scheppingselementen

Ik las het verhaal nog een keer en ontdekte dat het verhaal helemaal vol zit met scheppingselementen: de belijdenis van God als Schepper, de vis, het strand, de dieren die rouwen, de boom en de worm en God die zich druk maakt over het heil van de mens én dier. Hoog tijd om een preek te schrijven over Jona.

Wat als je niks met dieren hebt?

Een preekvoorbereiding is regelmatig een soort worsteling en dit keer helemaal. In de bijbelcommentaren kom ik maar weinig tegen over de verbinding met dieren. Af en toe wordt het even aangestipt. ‘Zie ik dingen in dit verhaal die er niet zijn?’ vraag ik mezelf af. En natuurlijk vind ik het ook spannend om te preken over dit thema. Wat als gemeenteleden niks met dieren hebben? Is dit wel geestelijk genoeg? Zijn er wel liederen over dieren?

Onderdeel van Gods herstelplan

Gelukkig word ik aangemoedigd door mijn mede-duurzaamheidsvrienden en komen er heel wat Bijbelverhalen in gedachten, waarin dezelfde boodschap klinkt. Dit is onderdeel van Gods herstelplan met de wereld en het is hoog tijd om ons daardoor te laten inspireren in een preek. Dat begint al aan het begin van de dienst in die bekende woorden: ‘Onze hulp en onze verwachting zijn in de naam van God, die hemel en aarde geschapen heeft.’

 

Spannend thema

Komende Micha Zondag gaat het over Gods verbond met mens én dier. Bij uitstek een verhaal over Gods plan met deze wereld en de rol van de schepping daarin. Een spannend thema om over te preken, maar ook heel praktisch en dichtbij. En wat blijkt: je hoeft geen dierenvriend te zijn om er over te preken!

Dit jaar is het thema van de Micha Zondag (20 oktober): De regenboog: hoop voor mens en dier.

Download hier het Micha Zondag Materiaal 


Geschreven door Dorina Nauta. Ze is relatiemanager bij Tear voor kerkgenootschappen en christelijke organisaties.

Ter gelegenheid van Micha Zondag hebben we verschillende mensen gevraagd een blog te schrijven n.a.v. het jaarthema De regenboog: hoop voor mens en dier.

Photo by ipet photo on Unsplash

Gerelateerd