7 inspirerende podcasts over natuur, klimaat en milieu

earthkeepers podcast

Houd je van podcasts? Dan hebben wij maar liefst zeven podcasttips voor je!

Klimaattherapie de Podcast

1. Klimaattherapie de Podcast

In Klimaattherapie de Podcast zoekt Cecilia Adorée uit hoe je mens moet zijn in tijden van klimaatontwrichting. Ze gaat in gesprek met experts die nieuwe en unieke perspectieven bieden: ze leren ons meer over de gelaagdheid van het probleem, maar bieden ook oplossingen, handvaten en hoop.

Wat kunnen we doen om de aarde mooi en leefbaar te houden? Wie zijn de minder gehoorde stemmen in het publieke debat? Ook onderzoekt Cecilia wat we kunnen met de gevoelens die op kunnen komen als je je verdiept in de klimaatproblematiek. De gevolgen van de klimaatcrisis worden namelijk steeds zichtbaarder en het is duidelijk dat de ernst van de situatie bij steeds meer mensen doordringt.

Over rouw om een veranderende wereld, angst voor wat komen gaat, en machteloosheid, omdat het probleem zoveel groter is dan wijzelf, wordt in deze podcast gepraat. Kortom, hoe verhoudt je je tot zoiets groots als de klimaatcrisis?

2. Klimaatpraat

Klimaat, wat is dat eigenlijk? In deze podcastserie van Reinier van den Berg gaat het over ijstijden, CO2 uitstoot, het broeikaseffect en klimaatscenario’s. Over de meeste thema’s weet je in hoofdlijnen vast al wel het één en ander, maar we gaan het niet alleen hebben over de enorme problemen, maar juist ook over oplossingen. Er liggen prachtige uitdagingen en kansen voor ons! Natuurlijk, er is een radicale en
internationale aanpak noodzakelijk, maar jij kunt daarin voorop gaan lopen. Jij kunt het verschil maken!

Reinier van den Berg: ‘Misschien begint dat wel gewoon met ‘meer met minder’. Of ‘less is more’.
Ontspullen, ruilen, delen, repareren. In de gebouwde omgeving is nog veel winst te behalen.
Energielabels van huizen moeten massaal naar A of B. Isolatie is het begin. Slimme en schone
technologie het vervolg.’

In deze podcastserie hoor je van Reinier hoe je die kansen kunt pakken, de ander ‘te groen af zijn’. Victor Chevallier gaat wekelijks in gesprek met Reinier van den Berg over de komende ingrijpende veranderingen in het klimaat en de kansen die daarbij voorbij komen. Kortom: jouw toekomst op onze prachtige planeet.

3. Vroege Vogels

Vroege Vogels is een radioprogramma van NPO Radio 1 / BNN VARA over natuur, milieu, klimaat en duurzaamheid. De podcast zit vol met interessante gesprekken, ontdekkingen en rapportages in en over de natuur in Nederland en wereldwijd.

Earthkeepers: A Circlewood Podcast on Creation Care and Spirituality

4. Earthkeepers: A Circlewood Podcast on Creation Care and Spirituality

The Earthkeepers Podcast promotes global connection among ecological-minded people who believe that earth care is an integral part of spiritual life. Through conversations about topics like ecology, climate change, gardening, farming, social enterprise, theology, environmental justice, outdoor recreation, conservation and community development, we aim to inspire a movement of ordinary earthkeepers who will help heal the world.

5. The Rowcast –  een podcast van ‘Renew our World’

Renew Our World is een wereldwijde beweging van Christen die geloven dat zorgen dragen voor elkaar en voor de schepping een opdracht is voor iedereen: God Liefde uitleven voor elkaar en de schepping. In deze podcast hoor je mensen vanuit heel de wereld die dit uitleven met hun hoofd hart en handen. In hun kerk, werk en persoonlijke omgeving.

6. The Justice Conference Australia

Samen ontdekken wat het betekent om Jezus te volgen, gerechtigheid en barmhartigheid na te sterven en uit te leven midden in de gebrokenheid van onze wereld.

7. The Hopeful Activist podcast

Inspirerende verhalen van christelijke activisten – mensen die een al oude aansporing om recht te doen naleven en in praktijkbrengen. Inspirerend en hoopgevend.

Gerelateerd