3 boekentips over ons koloniale verleden

slaven suriname boek koloniale verleden

Ons koloniale verleden heeft de wereld ingrijpend veranderd. Als westerse landen hebben we er onze rijkdom aan te danken. Wat is er toen precies gebeurd en waarom is het nog steeds belangrijk om het erover te hebben? We delen graag drie must reads met je.

1. De vloek van de nootmuskaat – Amitav Ghosh

Dit indrukwekkende boek laat zien hoe de uitputting van de aarde begon in de tijd van de VOC. Het verhaal begint met de ‘ontdekking’ van de muskaatnoot, waarna er een strijd losbarst om het monopolie op de handel. Ten koste van de lokale bevolking, van het land en uiteindelijk van het leven.

Hoe verder je vordert in het boek, hoe meer schellen er van je ogen vallen en uiteindelijk zie je het: wat we tóén deden met de nootmuskaat is wat we nú doen in het groot. Ghosh laat glashelder zien dat we ook nu bezig zijn ten koste van mensen, het land en uiteindelijk het leven, maar hij laat je niet achter met een fatalistisch gevoel. Na het lezen van dit boek is je wereldbeeld veranderd en heb je nieuwe perspectieven op wat de wereld nodig heeft én wat je zelf kunt doen.

2. Wij slaven van Suriname – Anton de Kom

Dit boek kwam voor het eerst uit in 1934 en bestaat uit een persoonlijke en algemene geschiedschrijving. Tegelijkertijd is het een aanklacht tegen racisme en uitbuiting. Het boek beschrijft de Surinaamse geschiedenis vanuit het perspectief van een afstammeling van totslaafgemaakten.

3. Congo – David van Reybrouck

Dit 680-pagina tellende boek is een dikke pil, maar wel eentje die zeker de moeite waard is. De cultuurhistoricus David van Reybrouck beschrijft de geschiedenis van Congo, vanaf de periode vóór de koloniale bezetting door de Belgische koning Leopold II tot aan de economische recessie van ongeveer tien jaar geleden.

Congo is een reusachtig land dat sinds 1960 onafhankelijk is. Haar geschiedenis is turbulent en shockerend. Dit boek is vooral mooi omdat Van Reybrouck honderden interviews erin heeft verwerkt, met Congolezen uit alle hoeken en gaten van de samenleving. Van kindsoldaten tot ministers, van rebellenleiders tot maniokverkoopsters.

Waarom moeten we het hebben over ons koloniale verleden?

Ons koloniale verleden werkt door tot in het heden, onder andere in de vorm van racisme en ongelijkheid. Hierover maakten we in 2023 het kerkenpakket Gedeeld verleden, gedeelde toekomst, dat gratis te downloaden is via michazondag.nl.

Meer lees-, kijk- en luistertips? Klik hier.

Gerelateerd